Koranafbrændinger koster styrtende mange penge - og du betaler hver en krone

12/10/2023 13:02

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Kenneth Meyer/Ritzau Scanpix
Penge og hellige skrifter op i røg.

Mest læste i dag

De mange kontroversielle koranafbrændinger, som fandt sted i Danmark i sommermånederne, har udløst en intens diskussion om, hvorvidt det bør være tilladt at afbrænde hellige religiøse tekster i landet. Men udover principperne kan der også være økonomiske overvejelser i spil.

Ifølge aktindsigt, som B.T. har opnået fra Rigspolitiet, er der faktisk betydelige økonomiske investeringer involveret i den kontroversielle udøvelse af ytringsfrihed.

Hele seks millioner kroner blev brugt på blot to måneder. Dette beløb dækker omhyggeligt planlægning, administration og sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med de talrige koranafbrændinger, der fandt sted mellem den 21. juli og den 20. september. Det svarer til omkring 9.375 arbejdstimer eller mere end 11 års arbejde for politiet.

Det er dog værd at bemærke, at dette beløb sandsynligvis er lavere end de faktiske omkostninger. For det første inkluderer det ikke de ressourcer, der blev brugt af Politiets Efterretningstjeneste under de risikofyldte demonstrationer, hvor de beskyttede blandt andre Stram Kurs-lederen Rasmus Paludan under hans koranafbrændinger.

Desuden kan politiet ikke give oplysninger om, hvor mange ressourcer der blev brugt i perioden fra den 1. juli til den 20. juli, da der var flere koranafbrændinger i Danmark. På dette tidspunkt var der endnu ikke oprettet en separat tidsregistreringskode for koranafbrændinger i politiets system, hvilket først blev indført den 21. juli.

Fremtiden for sådanne demonstrationer i Danmark er nu usikker, da flertalsregeringen fremlagde et lovforslag om et forbud mod koranafbrændinger den 25. august. Konsekvenserne for politiets ressourceforbrug i forbindelse med disse begivenheder er endnu uklare.