Hvad er den største strømforbruger i dit hus? Det er ikke køleskabet eller vaskemaskinen, men noget, mange danskere ikke tænker over

24/05/2024 09:58

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
De fleste vil lede efter strømslugere blandt de største apparater, men det er faktisk ikke altid tilfældet.

Mest læste i dag

I løbet af de forgangne år har prisen på elektricitet været i centrum for danskernes opmærksomhed som aldrig før.

Priserne er skudt i vejret, og pludselig er der blevet en konkurrence i at være økonomisk med strømmen – og med god grund.

Når vi står over for høje elregninger og skal finde måder at spare penge på, fokuserer vi ofte på store apparater som køleskabe eller vaskemaskiner.

Men de egentlige synder kan være enheder, som mange af os ikke engang tænker over som store strømslugere.

Standbyforbrug: En skjult udgift

De største elektriske apparater er ikke altid dem, vi bruger mest eller de største. Det kan komme bag på mange, at apparater i standbyforbrug kan bidrage betydeligt til det samlede strømforbrug.

At slukke for disse enheder kan føre til betydelige besparelser, som tydeligt vil afspejle sig på din elregning.

Små apparater, stor påvirkning

Elkedler, induktionskogeplader eller andre små apparater med højt energiforbrug kan markant øge strømforbruget, hvis de ikke bruges effektivt.

Ved at begrænse deres brug og kun forbruge så meget strøm, som vi virkelig har brug for, kan vi opnå betydelige besparelser.

Især induktionskogeplader er en faktor, mange ikke tænker over, faktisk bruger strøm.

Hvis du for eksempel koger æg på en lille pande, men skruer op for både varme og overfladeareal, kan det blive en dyr affære.

Effektiv belysning

Ineffektiv belysning kan være en stor bidragsyder til højere strømforbrug, hvilket kan komme som en overraskelse for mange.

Ved at skifte traditionelle pærer ud med LED-pærer kan vi markant reducere energiforbruget til belysning og derved spare på elregningen.

Et 'Smart hjem' kan være økonomisk

Det virker måske ikke logisk, at et smart hjem, der ofte er styret af el, kan sænke din elregning. Men faktum er, at termostater, belysning og andre elementer, der kan styres via en app, giver et bedre overblik over strømforbruget.

Derudover kan du tænde og slukke, selv når du ikke er hjemme, og manuelt indstille lys til at slukke efter et bestemt antal sekunder eller minutter.

På den måde kan du undgå overforbrug.

Forhåbentlig kan vores lille vejledning hjælpe dig med at spare strøm og dermed også på din elregning.

Vi vil gerne understrege, at det især er vigtigt at være opmærksom på dit forbrug, hvis du har induktionskogeplader, da de kan være overraskende dyre i drift.