Henriks mor blev offer for 10.000 kroner dyr MobilePay-svindel: Nu fortæller han, hvordan du undgår at blive den

15/12/2024 17:37

|

Emil Martesen

Foto: Shutterstock
Nu fortæller han, hvordan du undgår at blive den næste.

Andre læser også

MobilePay er blevet en fast bestanddel af danskernes hverdag, hvor penge skifter hænder hurtigere end nogensinde før.

Med et enkelt swipe på mobilen kan man klare alt fra at dele regningen på caféen til at sende penge til venner og familie, uden at skulle finde mønter frem eller jonglere med kontonumre.

Det er ikke uden grund, at MobilePay er blevet så populært i Danmark – bekvemmeligheden og den øjeblikkelige overførsel har gjort kontanter overflødige for mange.

Fra småkøb til store beløb, MobilePay har revolutioneret måden, danskerne tænker på betalinger, og man må sige, at tjenesten har sat skub i digitaliseringen af danskernes økonomiske vaner.

Over fire millioner borgere har downloadet appen, som bruges til at sende og modtage penge i både private og erhvervsmæssige sammenhænge.

Derfor har svindlerne også rettet blikket mod den populære betalingstjeneste, og her er det efterhånden en kendsgerning, at ældre borgere er blevet svindlernes primære mål.

Det oplevede Henrik Thomsens 82-årige mor på egen krop, da hun forleden blev udsat for et yderst udspekuleret svindelnummer.

Det hele startede med et opkald fra en person, der udgav sig for at være bankmand. Svindleren fortalte den ældre dame, at hendes konto var ved at blive hacket, og at hun derfor skulle overføre alle sine penge til en sikker konto.

Forvirret og skræmt forsøgte hun at følge anvisningerne, men hendes manglende tekniske kompetencer med MitID forhindrede en større overførsel.

Alligevel lykkedes det svindleren at få fat i 10.000 kroner via MobilePay.

Det skriver B.T.

Kritiserer systemet

Henrik Thomsen er rystet over, hvor nemt det var at udnytte hans mor:

"Man bliver jo helt vildt provokeret, når ens gamle mor bliver snydt på den måde, og samtidig er hun fyldt med skam over at have været udsat for sådan noget," siger han.

Den falske bankmand forsøgte igen dagen efter at kontakte Henriks mor, og ugen efter ringede en anden svindler.

I kølvandet på episoden tog Henrik kontakt til ejeren af det telefonnummer, som pengene var blevet sendt til. Her blev han overbevist om, at der var tale om et 'muldyr' (person, der stiller sin konto til rådighed for svindlere som mellemstation, red.).

Det stod hurtigt klart, at der ikke var noget at gøre, da hverken banken, MobilePay eller politiet kunne tilbageføre pengene.

Henrik Thomsen påpeger, at systemet ikke er rustet til at beskytte de mest sårbare:

"Når bankerne ikke kan gøre noget, når politiet ikke kan gøre noget, når MobilePay ikke kan gøre noget. Så er det jo ret risikofrit for dem, der laver det," siger han.

Henrik Thomsen har opfordret sin mor til at fortælle sine bekendte om svindelnummeret, så de også bliver opmærksomme på truslen.