Ifølge den seneste statistik om trafikdræbte, er Danmark blandt de tre EU-lande med færrest dræbte i trafikken, hvilket indikerer en forbedring af vejenes sikkerhedssituation.
Selvom udviklingen er positiv, er der stadig plads til forbedring af trafiksikkerheden på de danske veje, ifølge en pressemeddelelse fra De Danske Bilimportører.
Danmark rangerer som det tredje EU-land med færrest trafikdræbte pr. million indbyggere, baseret på data fra Care – EU's trafikuheldsdatabase.
Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører, udtaler: "Enhver trafikdræbt er en tragedie, og vi er glade for at se, at trafiksikkerheden i Danmark markant er forbedret. Dette kan tilskrives den øgede anvendelse af nye teknologier i køretøjer, såsom fartpilot, sensorbremser, alarmer og vognbaneassistentsystemer, som alle bidrager til at forbedre trafiksikkerheden i landet."
Bliver lovpligtigt fra den 7. juli 2024
En undersøgelse af de 28 mest alvorlige frontalkollisioner i perioden fra september 2020 til november 2021, hvor 17 personer omkom, og 13 blev alvorligt såret, har fastslået vigtigheden af sikkerhedsudstyr. Havarikommissionen for Vejtrafikulykker konkluderede, at op til 70 procent af ulykkerne muligvis kunne have været undgået, hvis køretøjerne havde været udstyret med vognbaneassistentsystemer, også kendt som 'Emergency Lane Keeping Systems'.
Dette sikkerhedsudstyr styrer aktivt rattet for at holde køretøjet inden for dets vognbane, hvis det truer med at overskride midter- eller kantlinjerne.
Ny EU-lovgivning betyder, at sådant udstyr blev obligatorisk for alle nye bilmodeller den 6. juli 2022 og vil også blive krævet for alle nyregistrerede person- og varebiler fra den 7. juli 2024*.
Sikkerhedsudstyr beskattes hårdt i dag
I Danmark pålægges bilister som standard en registreringsafgift, der kan udgøre op til 150 procent af bilens værdi, inklusive alt udstyr, der leveres med køretøjet.
Dette gælder, uanset om det drejer sig om avancerede lydsystemer, luksuriøse lædersæder eller potentiel livreddende sikkerhedsudstyr. Som følge af denne værdibaserede afgift kan registreringsafgiften medvirke til, at danskerne afstår fra at vælge sikkerhedsudstyr, der ellers kunne gøre vejene endnu sikrere.
Den nye EU-lovgivning, som kræver, at alle person- og varebiler skal være udstyret med et 'Emergency Lane Keeping System', vil betyde, at bilerne bliver betydeligt dyrere for forbrugerne, hvis de stadig er underlagt den nuværende registreringsafgift, der fuldt ud baseres på køretøjets værdi.