Førende læge med råd til at leve længere: Undgå de fem "P'er"

10/05/2024 15:34

|

Redaktionen

Foto: Wiki Commons Foto: Wiki Commons
Hvad er de forbudte fem "P'er", som vi skal fjerne fra vores kost, hvis vi ønsker at opnå den eftertragtede lang levetid?

Mest læste i dag

Valter D. Longo er en italiensk-amerikansk biogerontolog og cellebiolog, kendt for sine studier, der foreslår, at lang levetid reguleres af lignende gener og mekanismer i mange eukaryote celler.

I en nylig artikel i New York Times forklarer Longo, der er direktør for USC Longevity Institute i Californien, at han ønsker at leve 120 til 130 sunde år.

Den italienske livsstil har i mange år været anset som "guldstandarden" for lang levetid, med et fokus på middelhavskosten, gåture og socialisering.

Sardinien i Italien er en af de fem 'Blå Zoner', hvor folk lever længe i fremragende sundhed. Lektionerne, man kan lære af indbyggerne i Sardinien, var i fokus i et af afsnittene i Dan Buettner's nylige Netflix-dokumentar, Living to 100.

Longo, der blev født og voksede op i Italien, påpeger, at "næsten ingen i Italien følger middelhavskosten i dag".

Italiens ungdom står over for fedme på grund af det, Longo kalder de "giftige fem 'P'er - pizza, pasta, protein, kartofler (Potato) og paneret (det vil sige brød)", skriver Jason Horowitz.

Longo frygter, at selvom italienerne måske vil øge deres forventede levetid, vil de år, de lever, ikke være sunde, hvis dette mønster fortsætter med at dominere.

Opskriften på lang levetid

Hvordan kan dette vendes?

Longo, forfatter til The Longevity Diet, er fortaler for middelhavskosten, som består af plantebaserede fødevarer og nødder. På sin hjemmeside har han sine egne opskrifter til lang levetid, som inkluderer sød-sure sardiner, fyldte artiskokker, dolmades og løg i valnøddesauce.

Han forsvarer også en forholdsvis ny idé, kendt som "falsk faste" eller "en diæt, der efterligner faste".

Dette refererer til begrænsning af fødeindtagelse, hvilket formodes at hjælpe kroppen med at opnå fordelene ved faste uden fuldstændigt at afstå fra mad.

Ifølge Longos hjemmeside omfatter protokollen en diæt lav i kulhydrater og proteiner og høj i fedtsyrer.

"Den patenterede Fasting Mimicking Diet tillader kroppen at forblive i en tilstand af faste, hvilket aktiverer et sæt beskyttende foranstaltninger, som kroppen har udviklet," forklarer hjemmesiden.

"Dette tillader kroppen at optimere sin ydeevne, revitalisere sine celler og trives under krævende forhold," ifølge websiden.

Endelig har forskning både fundet fordele og ulemper ved intermittent faste, men den fortsatte popularitet viser, hvor langt folk vil gå i håbet om at forlænge deres liv.