Et betydeligt problem med elbiler er blevet afsløret – næsten hver femte bliver afvist ved syn

10/05/2024 17:07

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Afvisningsprocenten under syn af elbiler steg betragteligt i 2023.

Mest læste i dag

Elbiler ser ud til at være kommet for at blive, og de skandinaviske lande har været særligt proaktive med at erstatte biler drevet af fossile brændstoffer med elektriske køretøjer.

Finland er også hoppet med på elbilsvognen og kunne i 2023 rapportere om en fordobling i antallet af inspicerede elbiler sammenlignet med det foregående år.

Disse regelmæssige inspektioner afslørede dog en markant stigning i antallet af afvisninger. Ifølge det finske Mootori, steg afvisningsprocenten for elbiler fra 11,7% til 18,4%, hvilket betyder at næsten hver femte elbil ikke klarede synet.

Disse problemer var der med elbilerne

Inspektionerne pegede også på de mest almindelige fejl ved elbiler, herunder problemer med løshed i for- og bagbærearmene samt for mørkt tonede sideruder, hvilket strider mod reglerne.

"Elbilernes større vægt kan delvis forklare problemerne med bærearmene, da dette stiller særlige krav til bilens konstruktion," forklarer Teemu Toivanen, førende ekspert ved Traficom.

Ud over mørke sideruder og bærearmsproblemer, var der også andre årsager til afvisning af elbiler. Cirka hver tiende bil blev afvist på grund af fejl ved forakslen.

I 8 ud af 100 tilfælde blev der krævet reparationer på grund af fejl i nummerpladelyset og nærlyset.

I modsætning hertil forblev afvisningsraten for fossilbiler næsten uændret i forhold til året før.