Er Omikron-varianten mere mild? Her er alt hvad eksperterne ved indtil videre

29/12/2021 13:05

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Er Omikron en mere mild Covid-variant? Alt hvad vi ved fra eksperterne indtil videre.

Efterhånden som daglige Omikron-tilfælde når iøjnefaldende nye højder, fortæller rapporter om, hvorvidt den nye variant er mildere end dens forgængere, indtil nu.

Her er hvad den nuværende forståelse er baseret på den seneste forskning og medicinske ekspertek

Omikron fejer over nationen med en hastighed, der aldrig er set før, med alarmerende tal, der rapporteres hver dag i juleperioden.

Men der er et skår af håb, som oprindeligt blev delt af den sydafrikanske læge Angelique Coetzee, en af ​​de medicinske eksperter i frontlinjen i de tidlige dage af Omikrons fremgang.

Hun fortæller, hvordan det så ud til, at mange af de tilfælde, hun så, involverede mildere symptomer end i tidligere bølger og varianter.

Men dette er forblevet anekdotisk bevis, hvor videnskabsmænd og forskere har brug for mere tid til at analysere Omikrons livsfare, det skriver The Mirror.

Og nu, hvor flere data er tilgængelige, og forskerne har haft mere tid til at se, hvordan sager udvikler sig, begynder nogle foreløbige undersøgelser at give mere detaljerede oplysninger.

Her er, hvad vi ved indtil videre med hjælp fra Dr. Gareth Nye, lektor i anatomi og fysiologi ved University of Chester's Medical School.

Hvad siger Omicron-undersøgelserne om faren ved Covid-varianten?
Vaccinen er fortsat den første forsvarslinje mod Omicron-varianten

Foreløbige undersøgelser er blevet offentliggjort i Storbritannien og Sydafrika, med tidlige fund, der signalerer, at den nye variant kan være mildere end dem, der før har været.

Nogle skøn anslår, at det kan være mellem 30 % og 70 % mindre alvorligt, hvilket er en betydelig forskel.

En undersøgelse fra Skotland ser på antallet af mennesker, der bliver indlagt på hospitalet efter at have fået sygdommen.

I undersøgelsen fremgår det, at hvis Omikron var lige så alvorlig som Delta-varianten, ville de fra torsdag den 22. december have forventet 47 indlæggelser. Der er dog kun registreret 15.

Disse er selvfølgelig små tal og er ikke på en skala, der kan føre til konkrete konklusioner.

National Covid-19 hændelsesdirektør hos Public Health Scotland, Dr. Jim McMenamin, siger, at det var en "kvalificeret god nyhedshistorie", men at det er "vigtigt, at vi ikke kommer os selv foran", rapporterer BBC.

En anden foreløbig undersøgelse fra Sydafrika, som oplevede en tidlig bølge af Omiron, viser, at folk var mellem 70 % og 80 % mindre tilbøjelige til at få brug for hospitalsbehandling efter at have fået varianten.

Men for dem, der endte på hospitalet, fandt forskningen ingen væsentlig ændring i resultatet sammenlignet med tidligere bølger.

Hvad mere er, mildere tilfælde er ikke nødvendigvis en ende på problemerne, med det store antal mennesker, der bliver syge, hvilket stadig betyder, at mange bliver nødt til at tage på hospitalet, hvilket potentielt overvælder NHS og globale sundhedstjenester.

Dr. Gareth Nye, underviser i anatomi og fysiologi ved University of Chester's Medical School, udtalte til Mirror Online: "Nuværende data tyder på, at Omikron har en lavere risiko for hospitalsindlæggelse sammenlignet med delta-varianten indtil videre på ca. 25 %."

Men han gentager behovet for forsigtighed, når man ser på tallene: "Vi skal huske, at niveauet af vaccination vil være en faktor i dette antal, ligesom tidligere infektioner. En tidligere Covid-infektion vil reducere risikoen for hospitalsindlæggelse med 50%.

"Vi har endnu ikke robuste undersøgelser til at bekræfte dette fuldt ud, så disse data bør behandles med forsigtighed.

"Det betyder heller ikke, at folk ikke lider af denne variant, blot [at de] ikke skal på hospitalet."

Dr. Nye fremhævede også de mange forskellige elementer, der skal tages i betragtning for, hvordan en person påvirkes af Covid.

Han forklarer: "Hvor mild eller alvorlig en infektion er afhænger af en række ting - personen, deres underliggende helbredsproblemer og om de har haft en tidligere infektion eller ej.

"For de fleste dobbeltvaccinerede voksne er symptomerne milde, de fleste starter med hovedpine, ømhed og smerter med generelle forkølelseslignende symptomer.