En hård omgang for alle, der tanker deres bil

15/08/2024 15:41

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Brændstofpriserne risikerer at stige yderligere i vejret.

Mest læste i dag

I år 2000 kostede en liter benzin lidt over otte kroner, hvilket sikkert får mange bilejere til at længes tilbage til dengang.

I dag er situationen dog markant anderledes, og for at fylde bilen nu om dage, skal man betale over 14 kroner per liter.

Det værste er, at priserne sandsynligvis vil stige yderligere i fremtiden.

Brændstofpriserne står allerede nu over for en potentiel stigning på grund af den stigende uro i Mellemøsten.

Efter en række nylige angreb i regionen er oliepriserne steget markant, og frygten for en yderligere eskalering spreder sig.

Onsdag så markedet en betydelig stigning i oliepriserne, hvor Brent-olie steg med 2,3 procent og WTI-råolie med 2,5 procent.

Denne udvikling skyldes den øgede spænding, som nu truer med at eskalere yderligere efter Irans varslede angreb på Israel.

Den geopolitiske usikkerhed har potentiale til at påvirke brændstofpriserne i Danmark væsentligt. Iran spiller en central rolle i Opec, organisationen for de tolv olieproducerende lande.

Hvis Iran bliver involveret i en længerevarende militær konflikt, kan det få store konsekvenser for oliepriserne på verdensmarkedet, hvilket også vil påvirke de danske brændstofpriser.

Ifølge den svenske radiokanal Ekot, refereret af Marcusoscarsson, fortæller Swedbanks råvareanalytiker Jörgen Kennemar: "Det er en konsekvens af den øgede geopolitiske usikkerhed i Mellemøsten. Der er naturligvis bekymring for, at det på sigt kan føre til problemer med adgangen til olie på det globale oliemarked."

Denne bekymring forstærkes af, at Opec-landene står for en betydelig del af verdens olieproduktion.

Natten til torsdag har Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, beordret et direkte angreb på Israel, hvilket kan forværre situationen yderligere.