Dette må du aldrig gøre, når du bliver overhalet: Kan resultere i en bøde på 2.500 kroner og klip

27/08/2023 08:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Hvis du bliver overhalet i trafikken, skal du endelig ikke gøre dette.

Mest læste i dag

Overhaling udgør en integreret komponent af vejtrafikken. Uden denne manøvre ville det tage en betydelig tid at bevæge sig fra punkt A til punkt B, især i tilfælde af at ende bag en langsomt bevægende specialtransport på motorvejen. Dog er det ikke udelukkende den, der foretager overhalingen, der skal være opmærksom på visse forskrifter.

I virkeligheden eksisterer der regler, som den person, der bliver overhalet, også skal overholde.

Brud på disse forskrifter kan føre til en bøde på 2500 danske kroner samt et notat i kørekortet.

Disse regler er relevante for personen, der bliver overhalet.

Ifølge Paragraf 22 i Færdselsloven fastlægges det, at når en forankørende fører bemærker, at en anden bilist nærmer sig bagfra med hensigt om at overhale på venstre side, skal den førstnævnte bilist holde så langt til højre som praktisk muligt og må ikke øge hastigheden.

Denne bestemmelse er en regel, som mange muligvis ikke er bekendt med, dog er det essentielt at huske, at det er lige så farligt at accelerere under en overhaling som det er at foretage en overhaling på en farlig strækning.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik medfører dette ikke blot en anmærkning på kørekortet og en bøde på 2.000 danske kroner, hvis man øger hastigheden mens en overhaling pågår, man pådrager sig ligeledes en ekstra bøde på 500 danske kroner, som går til offerfonden.

Derfor ligger ansvaret hos dig som den bilist, der bliver overhalet, i at sikre, at overhalingen forløber så gnidningsløst som muligt. Det anbefales derfor at trække ud mod højre og reducere hastigheden, så den overhalede bil hurtigt kan skifte vognbane foran dig.

Hvis du i stedet trykker på speederen, udsætter du dig selv for risikoen af både anmærkninger og en betydelig bødestraf.