Dette bliver en gamechanger for hele Europa: Nu legaliseres det

04/01/2022 09:47

|

Christina Hansen

Foto: DanCann Pharma

Mest læste i dag

Forleden meldte den nye tyske regering ud, at den er på vej med en legalisering af kontrolleret salg af cannabis til voksne til rekreative formål. Vurderingen syd for grænsen er, at den tyske stat kan tjene 4,7 milliarder euro (cirka 35 milliarder kroner) årligt på at gennemføre en legalisering. Beslutningen om at legalisere cannabis forventes at få stor betydning for resten af Europa.

Værdien af ​​det globale illegale cannabismarked er ifølge en umiddelbar vurdering foretaget af Fortune Business hvad der svarer til 130 mia. danske kroner værd. Den tyske regering vurderer, at staten kan tjene 4,7 milliarder euro (cirka 35 milliarder kroner) årligt på en legalisering, og kombinationen af ​​økonomisk gevinst og bekæmpelse af kriminalitet er ifølge legaliseringsfortalerne det vigtigste parameter.

Tysklands nye kansler Olaf Scholz leder en koalition af partier, som er blevet enige om at legalisere både salg og brug af cannabis under ordnede forhold. "Vi vil tillade kontrolleret salg af cannabis til voksne til rekreative formål fra godkendte salgssteder," lyder det i en erklæring fra landets nye regering, som består af Socialdemokraterne (SPD), De Liberale (FDP) og De Grønne.

Udviklingen i Tyskland bliver naturligvis fulgt med stor interesse fra de øvrige EU-lande, da Europas folkerigeste stat ofte er foregangsland for nye tiltag, som efterfølgende i vid udstrækning bliver udbredt til resten af kontinentet. Og det er da også en klar forventning, at det vil ske på cannabis-området.

- Jeg tror virkelig, at Tyskland kan komme til at spille en afgørende rolle og starte en domino-effekt for resten af ​​Europa i forbindelse med legalisering af cannabis, og hermed skabe en generel accept af subsanset i brede sammenhænge. Det, som de fleste troede ville blive en realitet langt senere, synes nu at være realistisk i den nærmeste fremtid. Legalisering af cannabis generelt i Europas største land vil uundgåeligt have stærk og positiv betydning for andre EU-lande, herunder Danmark, udtaler Jeppe Krog Rasmussen, som er administrerende direktør i DanCann Pharma.

Den tyske legaliseringsproces forventes at begynde i det nye år, samtidig med at en forandret opfattelse og et ændret syn på cannabis generelt ser ud til at være i gang flere steder rundt omkring i verden. Tyskland bliver det andet land i Europa, der gennemfører en legalisering. Malta har netop gjort både køb og salg af cannabis lovligt og mangler nu kun den ceremonielle godkendelse fra landets præsident

DanCann Pharma-direktøren finder det vigtigt at pointere, at legaliseringen af cannabis i Tyskland gælder cannabis til rekreativt brug. DanCann Pharma opererer på markedet for medicinsk cannabis og har således mere en pharma- eller biotektilgang til området. Jeppe Krog Rasmussen mener imidlertid, at effekten af den tyske legalisering vil være mærkbar på alle sektorer i cannabisindustrien.

- Alle former for legalisering og lempeliggørelse af regulatoriske forhold som giver nemmere adgang for forbrugerne, er med til at skabe et stærkt incitament for virksomheder i – og tæt på branchen. Og bare i løbet af det sidste år har vi kunnet mærke en markant større interesse for det vi laver, både blandt investorer og hos de mange patienter, som håber på lettere og billigere adgang til produkterne. I branchen oplever vi en øget form for accept, uanset om vi taler om biotek, pharma, medicinsk cannabis eller cannabis til rekreativt brug. Vi er i fuld gang med at få gjort op med den stigmatisering, som i mange år har ligget som et tungt åg på skuldrene af cannabisindustrien, fortæller Jeppe Krog Rasmussen.

Målt på befolkning bliver Tyskland det største land i verden til at legalisere cannabis – men ikke det første. Canada startede en legaliseringsproces i 2018, og 18 stater i USA samt Uruguay har allerede legaliseret salg og brug af cannabis til rekreative formål.

Om DanCann Pharma
DanCann Pharma A/S er en dansk bio-pharma virksomhed, som blev etableret i 2018 og børsnoteret på Spotlight-børsen i 2020. Virksomhedens fokusområder er forskning, udvikling, produktion og salg af medicinsk cannabis og lægemidler med indhold af cannabinoider.

Virksomheden har en ambition om at levere et kvalificeret og standardiseret produkt - udarbejdet efter standarder, som er gældende ved fremstilling af konventionel medicin. DanCann Pharma gruppen ejer ligeledes datterselskabet CannGros, som er markedsledende i Danmark med import og distribution af produkterne Bedrocan®Bedica® og Bediol® til samtlige landets apoteker.