Der er et tydeligt mønster: I denne region er der flest ulykker i trafikken

16/09/2024 08:11

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der tegner sig et klart billede.

Mest læste i dag

I 2023 blev der registreret 377 trafikuheld ved vejarbejder. Halvdelen af disse uheld, præcis 189, fandt sted i Region Hovedstaden.

100 af uheldene skete i Region Syddanmark, hvilket er dobbelt så mange som i Region Midtjylland, hvor der blev rapporteret 47 uheld. Region Sjælland havde 24 uheld, som igen er halvdelen af uheldene i Region Midtjylland. I Region Nordjylland blev der registreret 17 uheld ved vejarbejder i løbet af året.

Dette fremgår af en pressemeddelelse.

Uanset årsagen til forskellene er antallet alt for højt og indikerer, at nogle bilister ikke forstår vigtigheden af at overholde hastighedsgrænsen ved vejarbejder.

Afdelingsleder Marianne Foldberg Steffensen fra Vejdirektoratet forklarer:

”Vi ser, at nogle bilister ikke forstår, hvorfor hastighedsgrænsen ved vejarbejder også gælder, når der ikke er arbejdstagere til stede. Det er vigtigt at indse, at hastighedsnedsættelsen er til fordel for både bilisterne selv og vejarbejderne," siger hun.

Hastighedsgrænser er ikke tilfældige

Derfor lancerer Vejdirektoratet kampagnen 'Kør forsigtigt ved vejarbejde', som skal minde bilister om, at hastighedsgrænserne ikke er uden grund.

Der er ofte flere årsager til hastighedsbegrænsninger ved vejarbejder. Vejen kan være ændret, vejbanerne kan være smalere, eller der kan være store maskiner tæt på kørebanen. Alle disse faktorer betyder, at vejen ikke egner sig til de normale hastigheder:

”Det er en farlig misforståelse at tro, at hastighedsgrænsen kun er for vejarbejdernes sikkerhed, for i langt de fleste tilfælde er det bilisterne, der bliver skadet i uheld ved vejarbejder," understreger Marianne Foldberg Steffensen.

Dobbelt bødetakst ved vejarbejder

Derudover kan trafikuheld føre til lange køer og forsinkelser, der påvirker andre trafikanter og koster samfundet penge. Bilister risikerer også en direkte økonomisk konsekvens, hvis de ikke overholder hastighedsgrænsen ved vejarbejder:

”Husk, at bøden for hastighedsoverskridelse ved vejarbejder er dobbelt så høj. Selv hvis det ikke ender med et uheld, kan det blive en dyr oplevelse," siger hun.