Dansk studie viser: Én motionsform er bedre, hvis du vil øge din chance for at leve længe

30/03/2025 16:20

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hvis du vil leve længe, skal du dyrke motion.

Andre læser også

Hvis målet er at leve længere og få et sundere hjerte, er motion afgørende – men hvilken type træning giver de bedste resultater?

Et nyt dansk forskningsstudie fra Østerbroundersøgelsen har undersøgt dette spørgsmål og konkluderer, at konditionstræning giver de største sundhedsfordele.

Studiet, som netop er blevet offentliggjort i Mayo Clinic Proceedings, er det første, der direkte sammenligner konditionstræning og muskelstyrketræning i forhold til risikoen for hjerte-kar-sygdomme og tidlig død.

Forskerne fulgte næsten 10.000 danskere over 27 år, hvor cirka 5.000 døde. Resultaterne viste, at både styrke- og konditionstræning reducerede risikoen for hjertesygdomme og øgede levetiden, men at konditionstræning havde den største effekt.

Specifikt viste det sig, at personer med høj kondition havde en 10 procent lavere risiko for både for tidlig død og hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem, der primært styrketrænede. Derudover viste undersøgelsen, at det var sundhedsmæssigt vigtigere at reducere konditionstræning fra et moderat til et lavt niveau end at skære ned på styrketræning. Ifølge studiet øgede et fald i konditionstræning risikoen for tidlig død med 19 procent mere end et tilsvarende fald i styrketræning.

Peter Schnohr, hjertelæge og hovedforfatter af studiet, fortæller, at konklusionen ikke var uventet.

"Som hjertelæge ved jeg, at de fleste studier om sundhed og hjertet primært fokuserer på at få pulsen op og træne kredsløbet. Styrketræning får ikke pulsen så højt op, så jeg har selv været nysgerrig på, hvor meget styrketræning egentlig betyder for at mindske risikoen for hjertesygdomme," udtaler han ifølge B.T.

Han understreger dog, at den bedste sundhedsstrategi er en kombination af konditions- og styrketræning.

Professor Erik Richter fra Københavns Universitet roser studiet for dets relevans for danskere.

"Det er et solidt studie, som bekræfter nogle af de indtryk, vi måske allerede havde, men som er godt at få bekræftet," siger han.

Deltagerne i studiet rapporterede selv deres motionsvaner, hvilket kan give en vis usikkerhed, men forskerne vurderer, at denne er minimal.

Tidligere studier har vist, at folk generelt er ret præcise i deres vurdering af egen form, og styrketests på en del af deltagerne bekræftede resultaterne.