Dansk lokalsamfund i panik: Skoleklasse angrebet i skoven

08/09/2023 10:31

|

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

En idyllisk idrætstime i Sæbygård Skov blev pludselig forvandlet til et mareridt.

En skoleklasse på 21 elever blev overfaldet af en aggressiv sværm af gedehamse. Seks elever blev kraftigt bidt, og én elev oplevede en særlig intens episode, hvilket førte til stor forskrækkelse i klassen. Dette chokerende hændelsesforløb blev rapporteret af TV2 NORD. og har udløst bekymring i lokalsamfundet.

Men det var ikke kun skoleeleverne, der blev ramt. Samme dag blev en lokal mand i området også angrebet af gedehamse. Naturvejledere har udtalt, at de aldrig har set gedehamse opføre sig så aggressivt i området, hvilket rejser spørgsmål om årsagen til denne usædvanlige adfærd.

Gedehamsen, der normalt er kendt som et territorialt rovinsekt, kan blive aggressiv, når mennesker kommer for tæt på deres bo. Derfor frarådes det kraftigt at forstyrre gedehamse.

Selvom gedehamse kan være generende og i dette tilfælde farlige, spiller de en vigtig rolle i økosystemet ved at holde bestanden af skadedyr som kållarver i skak.

Dette år har også budt på en overraskende stigning i antallet af hvepse, som er beslægtede med gedehamse. Skadedyrsfirmaer som Kiltin rapporterer om en 15-20% stigning i fjernelsen af hvepseboer sammenlignet med 2022. Sensommeren er kendt for at være særlig risikofyldt, da hvepse bliver mere aggressive og tilbøjelige til at angribe mennesker.

Claus Schultz, teknisk chef hos Rentokil Skadedyrskontrol, råder folk til at være ekstra opmærksomme, især når de nyder drikkevarer udendørs. Hvepse er kendt for at søge mod søde drikkevarer som sodavand, og det er ikke usædvanligt, at de stikker mennesker i halsen, hvis de kommer for tæt på.

Som en alternativ løsning har nogle overvejet det gamle husmorråd om at placere åbne syltetøjsglas med syltetøj væk fra områder, hvor mennesker opholder sig, for at lokke hvepsene væk.