Danmark: Godt nyt efter største udbrud nogensinde

10/08/2021 12:35

|

Christina Hansen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Efter en måned uden udbrud af fugleinfluenza, har den danske produktion af høns, gæs og kalkuner igen status som fri for den frygtede fjerkræsygdom, det oplyser fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse

Danmark har netop generhvervet sin status i den internationale dyresundhedsorganisation OIE, som et land uden fugleinfluenza.

Det sker fordi der i en måned ikke har været udbrud af fugleinfluenza i danske fjerkræbesætninger.

Tilbage i efteråret blev dansk fjerkræproduktion ramt af det, der skulle vise sig at være det største udbrud af fugleinfluenza nogensinde.

Senest fandt Fødevarestyrelsen i begyndelsen af juli fugleinfluenza i en besætning ved Sønderborg med knap 40.000 høns. I alt er 16 besætninger blevet ramt siden november, og knap 200.000 fjerkræ er blevet aflivet.

"Det er både økonomisk og dyrevelfærdsmæssigt tungt, når sygdommen slår ned i en fjerkræbesætning. Dyrene lider indtil de bliver aflivet, og eksporten til flere lande uden for EU lukker med kort varsel. Derfor er det overordentlig glædeligt, at Danmark nu igen kan erklæres fri for fugleinfluenza," forklarer sektionsleder og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Signe Balslev.

Hun understreger, at faren for, at fugleinfluenzaen igen rammer Danmark, langt fra er overstået.

"Vi nærmer os efterårets fugletræk, og dermed igen en øget risiko. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen fortsat alle ejere af besætninger med fugle og fjerkræ til at have særligt fokus på undgå at bringe smitte med ind til deres dyr. Det betyder bl.a., at man skal sørge for at al fodring og vanding af fjerkræ sker indendørs eller under fast tag, for at forhindre, at vilde fugle kommer i kontakt med foder og vand," forklarer Signe Balslev.