Dårligt nyt for danskerne: Nu er priserne fordoblet

01/11/2023 10:50

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er udsigter til, at vinteren kan gå hen og blive en dyr tid for danskerne.

Mest læste i dag

Efter en periode med langvarig stabilitet har gasprisen pludselig oplevet en markant stigning på over 50 procent i løbet af oktober. Denne udvikling har transformeret et tidligere relativt roligt råvaremarked til et sted præget af betydelig usikkerhed og volatilitet.

Ifølge Jens Nærvig Pedersen, råvareanalytiker hos Danske Bank, er der adskillige faktorer, der bidrager til denne bemærkelsesværdige prisstigning.

Det skriver BT

Han fremhæver især den aktuelle konflikt mellem Israel og Hamas som en af årsagerne. Konflikten har betydelig indvirkning på Israels gasproduktion.

Dette er dog ikke den eneste faktor, der påvirker de høje gaspriser. Desuden er der problemer med en gasrørledning mellem Finland og Estland, som muligvis er blevet udsat for sabotage. Endelig er der en risiko for, at strejker i gasproduktionen i Australien kan genopstå.

Jens Nærvig Pedersen påpeger, at selvom disse begivenheder hver for sig ikke nødvendigvis ville have stor indflydelse på gaspriserne, så kan deres samlede effekt, sammen med den forestående vintersæson og øget efterspørgsel, føre til prisstigninger.

Den seneste udvikling i gaspriserne understreger, hvor skrøbelige energimarkeder stadig er, og hvor følsomme de er over for selv mindre hændelser, der kan have betydelig indvirkning på priserne.