Bekymring fra ekspert: Elpriserne kan stige chokerende meget

31/08/2023 16:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er udsigter til, at elpriserne vil stige voldsomt... igen.

Mest læste i dag

Lige op til overgangen til 2022 oplevede vi en markant stigning i gas- og elpriserne.

Disse prisstigninger fortsatte i flere måneder, og ifølge chefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen fra Global Risk Management er der en vis sandsynlighed for, at vi kunne stå over for lignende scenarier i fremtiden.

Dog tilføjer han, at situationen ikke forventes at blive lige så alvorlig som den, vi oplevede sidste år. Men bekymringen opstår, da det hele afhænger af vintervejret, som spiller en afgørende rolle.

Dette er rapporteret af Ekstra Bladet.

"Under forudsætning af en mild vinter vil vi sandsynligvis klare os fint, og vores lagre vil være tilstrækkelige. Men en hård vinter, som vi til tider oplever, kunne potentielt skabe problemer," udtaler Arne Lohmann Rasmussen.

Bekymringerne er opstået på grund af en række dage, hvor gaspriserne i den seneste tid er steget med hele 50 procent. Dette fandt sted om sommeren, hvor gasforbruget ikke er i nærheden af det niveau, der ses i vintermånederne.

"Markedet har beroliget sig hver gang efter disse udsving, men hvis sådanne prisstigninger kan opstå om sommeren, så er der grund til at bekymre sig om, hvad der kunne ske om vinteren," påpeger Arne Lohmann Rasmussen.

Årsagen til stigningerne

I øjeblikket oplever vi strejker i gasterminaler i Australien, og dette har medført de stigende priser i Europa.

Australien fungerer som en betydningsfuld gasleverandør til Asien.

Der var frygt for, at strejken ville blive langvarig, hvilket ville få asiatiske kunder til pludselig at henvende sig mod det europæiske marked. Dette fik priserne til at stige markant.

Arne Lohmann Rasmussen forklarer til Ekstra Bladet, at elpriserne påvirkes af gaspriserne. Han uddyber, at manglen på elektricitet får folk til at ty til gasturbinen, hvilket resulterer i en stigning i gasprisen.