Bekymrede eksperter: Nedlukning i julen kan betyde mere vold i hjemmet

14/12/2020 09:22

|

Lukas Jepsen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

Flere krisecentre slår nu alarm, af frygt for at den delvise nedlukning af Danmark og den kommende højtid kan betyde eskalerende vold i danske hjem.

Hyggens højtid er lige om hjørnet, men på trods af alt det gode og hyggelige julen bringer med sig, kan den være en stor udfordring, hvis man bor i et hjem med megen konflikt, eller ligefrem vold.

Det er en af bekymringerne for flere danske krisecentre der hjælper voldsramte kvinder, specielt efter at store dele af landet i øjeblikket oplever en delvis nedlukning.

Svært at få hjælp

”Vores bekymring er, at kvinder ikke får mulighed for at få hjælp til den forværret situation, de kan befinde sig i i forlængelse af corona. Vi ved i forvejen, at julen er en presset tid, hvis man lever i et parforhold med vold,”

Sådan siger Gitte Olin Larsen, der er leder af Holbæk krisecenter Medusa.

Eftersom Danmark allerede tidligere på året har været ramt af en nedlukning, har krisecentrene gjort sig erfaringer, men disse erfaringer vækker stor bekymring på centrene.

”Vi oplevede to tendenser under den første coronanedlukning, som begge var meget bekymrende. Den første var, at der var færre, som kunne række ud efter hjælp under den første coronanedlukning, fordi de var isoleret med deres voldelige partner i hjemmet og ikke havde mulighed for at ringe til vores hotline,” – Udtaler Sine Gregersen, sekretariatschef i organisationen Lev uden vold.

Opfordre pårørende til at hjælpe

Det kan altså være svært for voldsramte kvinder under nedlukningen at række ud efter hjælp, derfor opfordrer LOKK, landsorganisationen for kvindekrisecentre, pårørende med den mindste mistanke om vold eller lignende problemer i et hjem, til at forsøge at række ud.

” Hvis man som pårørende har den mindste mistanke om, at der foregår vold, så hjælp, ræk ud, kom forbi, bank på. Kom forbi med en småkage for at høre, hvordan det går og få skabt det frirum, hvis en kvinde har brug for hjælp,” siger leder af LOKK, Kamilla Bjørn Drøidal.