Advarsel til boligejere om populært haveredskab: Kan koste mange penge

04/06/2024 10:44

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan blive en dyr fornøjelse at bruge redskabet.

Mest læste i dag

Den seneste tids høje temperaturer har både fået mange danskere til at tilbringe tid i haven og har forårsaget tørke flere steder i landet.

Derfor er det ekstra vigtigt at være forsigtig, når man bruger en ukrudtsbrænder til at fjerne uønskede planter omkring hjemmet.

De høje temperaturer øger ikke kun risikoen for solbrændte næser og hurtigt smeltede is, men betyder også, at tørkeindekset stiger hurtigt mange steder i landet. Dette medfører en betydelig øget risiko for ulykker og alvorlige skader, når folk bruger ukrudtsbrændere, som for mange er blevet et uundværligt redskab i kampen mod ukrudt.

Dette fremgår af en pressemeddelelse fra Gjensidige.

Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen forårsager ukrudtsbrændere omkring 350 ulykker hvert år, især når årets første varme får mange danskere til at gå i haven.

Det fortæller Lene Rasmussen, skadedirektør i Gjensidige.

"Hvert år på denne tid ser vi en stigning i antallet af uheld forårsaget af ukrudtsbrændere. Selvom de fleste uheld bliver stoppet, inden de udvikler sig, fører de også hvert år til omfattende skader, der løber op i millionbeløb, når ilden får fat i boliger og bygninger," siger hun.

Ukrudtsbrænderes popularitet afspejles i en ny undersøgelse, som YouGov har udført for Gjensidige.

Her svarer godt hver anden dansker, der bor i ejerbolig, at de ejer en ukrudtsbrænder. Ifølge Lene Rasmussen skyldes mange af ulykkerne, at folk ikke ved, hvordan man bruger ukrudtsbrænderen korrekt.

"Uopmærksomhed er klart den største årsag til disse ulykker. Man skal huske, at ukrudtet ikke skal brændes væk, men kun svitses. Det skal desuden foregå med god afstand til bolig og bygninger som skure og plankeværk."

Gode råd ved brug af ukrudtsbrænder:

1. Hold øje med tørkeindexet på dmi.dk.

2. Hold kun ukrudtsbrænderen over ukrudtet i kort tid-

3. Hold afstand til bygninger, plankeværk og tør bevoksning.

4. Efterlad aldrig en tændt eller varm ukrudtsbrænder.

5. Hav altid vand eller udstyr til brandslukning i nærheden.

6. Sørg for, der ikke er efterladte gløder i forbindelse med arbejdet.

7. Afmonter gasflasken efter brug.