Advarsel fra hudlægen: Undgå vinduespladsen på flyet af denne årsag

25/07/2023 19:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Twitter
Det er formentlig den plads, du helst vil have i flyet, men faktisk bør du lade være.

Mest læste i dag

Hudlægen Magnus Lynch, ansat ved National Health Service (NHS), den britiske pendant til Sundhedsstyrelsen, advarer om valget af vinduespladsen på flyet.

Selvom mange passagerer foretrækker vinduespladsen på grund af fordele som udsigten og muligheden for at læne sig mod væggen for at sove, påpeger Lynch flere risici ved at sidde ved vinduet.

Ifølge Lynch bliver ultraviolet stråling mere intensiv i højere højder, hvilket betyder, at du kan blive udsat for højere niveauer af UV-stråling, når du flyver, sammenlignet med at være på jorden. Dette kan føre til øget risiko for hudkræft og for tidlig ældning, som rapporteret af The Sun.

En omfattende undersøgelse fra 2015 viser, at piloter og kabinepersonale har dobbelt så stor risiko for at udvikle melanom sammenlignet med almindelige mennesker. Melanom er den mest alvorlige form for hudkræft og den type kræft, der stiger mest, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Risikoen er særlig stor, hvis man flyver mod ækvator.

"Flyver du over Spanien midt på eftermiddagen, er chancen stor for, at du vil blive udsat for mere UV-stråling, end hvis du skulle flyve over et nordisk land senere på dagen," siger en anden hudlæge, som den britiske avis har talt med.

For at beskytte din hud mod de skadelige virkninger af UV-stråling, når du sidder ved siden af et vindue på et fly, kan du lukke vinduesskærmen. Hvis skærmen er åben, kan du anvende en bredspektret solcreme og bære beskyttende tøj eller solbriller, tilføjer Lynch.

På trods af disse advarsler fortsætter mange med at foretrække vinduespladsen på flyet. Men næste gang du booker en flyrejse, skal du måske tænke to gange, før du vælger pladsen ved vinduet.