Advarer bilister før sommeren: Du risikerer bøde på 2.000 kroner

31/05/2024 06:06

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Du risikerer bøde på 2.000 kroner.

Mest læste i dag

"Kan jeg låne bilen?" er et spørgsmål, du helt sikkert har hørt, hvis du har både bil og hjemmeboende børn med kørekort. De solrige, varme dage og de lange aftener indbyder til ture med vennerne.

Forskning viser, at risikoen for ulykker er markant højere for nye bilister. Det er en frygt, som alle forældre deler på vegne af deres børn.

Men erfaring og rutine opnås kun én vej: ved at få din teenager ud at køre så meget som muligt – i alle slags vejr, i al slags trafik og gerne i forskellige biler.

Inden du låner bilnøglerne ud til de unge, kan det være en god idé at give dem nogle tips med på vejen fra Bridgestones tekniker, Christian Jensen. Der er mange ting, som ens teenager ikke lærte på køreskolen, hvor du kan være en hjælp til at opnå erfaring.

Det er budskabet i en pressemeddelelse.

Strammere regler for nye bilister

Nye bilister er underlagt strengere regler end andre i de første tre år med kørekort. To klip i kørekortet fører til kørselsforbud, mens det kræver tre klip for øvrige bilister.

Kører nye bilister påvirket af alkohol eller for stærkt eller hasarderet, medfører det også kørselsforbud.

Bøder og klip

Bilens fører har ansvaret for, at alle passagerer bruger selen, også dem på bagsædet. Mangler en passager selen, kan det resultere i en bøde på 1.500 kr. Men bilens fører får også en bøde på 2.000 kr. og et klip i kørekortet!

Ingen løse genstande i kabinen

Tunge genstande må ikke ligge løst i bilen, da de kan blive kastet rundt i kabinen og ramme passagererne ved en kollision. De bør placeres i bagagerummet eller spændes fast.

Det er vigtigt altid at have et net eller gitter mellem kabinen og bagagerummet, så sportsudstyr, køletasker og andre genstande ikke bliver til farlige projektiler ved en hård opbremsning.

Dette gælder også for hunde, hvis de er med på turen. Selv små hunde kan forvolde stor skade, hvis de bliver slynget gennem kabinen. Sørg for at spænde hunden fast med en sele eller placere den i en transportkasse.

Fokus på kørsel under kørsel

Hold støjniveauet i bilen nede – højlydte venner og høj musik er ikke en god kombination med kørsel. Fokuser på kørslen og hold øjnene på vejen og trafikken.

Dette gælder også for mobiltelefonen. Den skal være helt slukket under kørsel, da selv handsfree samtaler kan forstyrre koncentrationen og øge risikoen for ulykker. Så lad være med at bruge den!

Hold styr på dækkene

Når bilen er fyldt med passagerer og baggage, arbejder dækkene ekstra hårdt. Men du kan hjælpe med at sikre din teenagers sikkerhed.

Tjek dæktrykket, da lavt dæktryk påvirker bilens styring og bremsning. Slidte dæk øger også bremselængden markant. Ved våd vej og 80 km/t kan bremselængden være ca. 26 meter med nye dæk, mens det kan være op til ca. 40 meter med en mønsterdybde på 1,6 mm, som er det lovmæssige minimum. Jeg anbefaler dog en dybde på 3 mm, især på våde veje.

Og til sidst: Husk, at du er din teenagers vigtigste rollemodel. De gør ikke, som vi siger – de gør, som vi gør!