4 ud af 10 misser det: Denne besked i e-Boks kan få stor betydning

12/05/2025 07:26

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Foto: Kræftens Bekæmpelse

Andre læser også

Takket være det nationale screeningsprogram ses der nu færre tilfælde af tarmkræft blandt personer i alderen 50-74 år, som tilbydes screening. Det viser nye tal fra Nordcan.

Screening kan nemlig opdage forstadier til kræft, som kan behandles, før de udvikler sig til alvorlig sygdom. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kræftens Bekæmpelse.

– Det er virkelig opløftende, at tallene bekræfter det, vi længe har antaget – nemlig at screening forebygger tarmkræft. Men vi står stadig over for udfordringen med faldende deltagelse, siger Morten Rasmussen, leder af tarmkræftscreeningen i Region Hovedstaden og formand for Dansk Tarmkræftscreeningsdatabase.

Ifølge den seneste årsrapport fra databasen deltager kun 60 procent af de inviterede borgere i screeningen. Det betyder, at fire ud af ti takker nej til en mulighed for at forebygge kræft.

– Der er god grund til at tage imod tilbuddet. Udover at forebygge sygdom, har screening spillet en stor rolle i den markante nedgang i dødeligheden de seneste ti år. To ud af tre tilfælde, der opdages gennem screening, bliver fundet i et tidligt stadie, hvor behandlingen er mildere og chancerne for overlevelse større, forklarer Morten Rasmussen.

Mænd deltager mindst

En særlig bekymring er den lave deltagelse blandt mænd. Blandt mænd i alderen 50-64 år sender kun omkring halvdelen en afføringsprøve ind, efter de har fået invitationen. Det er cirka 10 procentpoint færre end kvinderne.

For at nå mændene bedre lancerer Kræftens Bekæmpelse en kampagne med humor og bil-tema. Den spiller på, at mange får bilen til syn – men glemmer at "syne sig selv". Med spørgsmålet "Hvornår har du sidst synet dig selv?" håber de at få mænd til at tage screeningen alvorligt.

– Mange synes, det er besværligt eller ulækkert at tage en afføringsprøve. Derfor viser kampagnen, hvordan testen foregår, og forsøger at skabe et univers med værkstedshumor, der gør emnet lettere at tale om, siger Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Kampagnefilmen kan ses på syndigselv.dk.

Forbedrede påmindelser

For at øge deltagelsen får borgerne nu en ekstra påmindelse. Kort før prøvesættet lander i postkassen, modtager de et brev i e-Boks, som forklarer, hvad screeningen går ud på, og hvornår de kan forvente at få prøven. Hvis de ikke reagerer, får de yderligere to påmindelser i løbet af tre måneder.