18-årige Leah kom ikke med gymnasieklassen på studietur: Årsagen vil få dig til at ryste på hovedet

25/07/2024 18:18

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Facebook
18-årige Leah kom ikke med sin gymnasieklasse på studietur.

Mest læste i dag

Når skoleåret nærmer sig sin afslutning, vælger mange svenske gymnasieelever at prioritere festlige studieture frem for undervisningen. Rejser til festdestinationer som Magaluf, Rhodos og Ayia Napa er blevet en populær tradition i de sidste uger af gymnasiet, hvor hele klasser eller årgange samles for at fejre skoleafslutningen med sol, svømning og alkohol.

Dette resulterer ofte i, at klasseværelserne står halvmørke eller helt tomme.

Ifølge Aftonbladet er 18-årige Leah Berggren en af dem, der er blevet hjemme i Sverige, mens hendes klassekammerater er ude at feste.

"Det er mærkeligt at blive set som anderledes, bare fordi man ikke har tusindvis af kroner at bruge," siger Leah.

Leahs fravær skyldes, at hun ikke ønsker at bruge de 7.000 SEK (cirka 4.600 danske kroner), som mange af hendes venner har investeret i deres studietur til de populære feststeder.

Får stor kritik

Jan Svärdhagen, gymnasielærer på Kristinegymnasiet i Falun, kritiserer de studieture, der finder sted før skolerne går på ferie. Han påpeger, at rejserne kan medføre økonomisk og social stress for eleverne samt negativt påvirke deres karakterer.

"Vi har fået henvendelser fra forældre, hvis børn valgte at blive hjemme, fordi de ikke havde råd til at rejse med klassen. Eleverne har følt sig pinligt berørt ved at gå i skole, mens de andre var væk," siger han.

"Jeg mener, at disse ture bør finde sted efter afslutningen af uddannelsen. På den måde får eleverne deres karakterer, får det, de fortjener fra skolen, og det skaber ikke samme grad af eksklusion," tilføjer han.

Debatten om studieturene viser behovet for at overveje både de økonomiske og sociale konsekvenser og finde løsninger, der kan inkludere alle elever, uanset deres økonomiske situation.