1. juli sker det: Bliver markant dyrere for alle danskere

24/06/2023 06:54

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
Fra den 1. juli vender afgiften desværre tilbage, og det kommer til at ramme stort set hele befolkningen.

Mest læste i dag

Elafgiften, som er en væsentlig komponent i danskernes elregning, vender tilbage fra den 1. juli 2023. Fra begyndelsen af året blev elafgiften midlertidigt sænket som led i en større politisk aftale kaldet "Vinterhjælp". 

Formålet med denne midlertidige lempelse var at mindske byrden af de stigende energipriser på danske husholdninger.

Historisk set har elafgiften udgjort omkring 50% af prisen på elektricitet, men stigende energipriser har reduceret denne andel.

For at imødekomme de økonomiske udfordringer forårsaget af energiprisernes stigning, blev der i 2022 indgået en politisk aftale om at sænke elafgiften markant fra den 1. januar 2023 og seks måneder frem. 

Dette betød, at elafgiften blev reduceret til EU's minimumssats på 0,8 øre pr. kWh for husholdninger i de første seks måneder af 2023.

Til sammenligning ville elafgiften under de nuværende regler have udgjort 69,7 øre pr. kWh i 2023. Derfor repræsenterede denne midlertidige reduktion en markant nedsættelse af elafgiften. 

Men fra den 1. juli 2023 vender elafgiften tilbage, hvilket vil gøre danskernes el igen markant dyrere​.

Det betyder med andre ord, at du igen bør rette blikket mod dit elforbrug, og se om du kan optimere det, så du betaler mindst muligt på de rette tidspunkt. Herunder kan du se en lille guide til, hvordan du kan spare penge på din elregning.