Usædvanligt trick: Sådan holder dine kartofler sig markant længere

02/03/2024 21:46

|

Nicolai Busekist

Mad
Mange mennesker er trætte af, at deres kartofler hurtigt bliver kedelige. Med dette trick holder dine kartofler sig markant længere.

Mest læste i dag

Kartofler er blandt de mest populære fødevarer i mange lande. De er billige, kan tilberedes på mange forskellige måder og kan holde sig flere måneder ved korrekt opbevaring.

For at dine kartofler holder sig friske i lang tid, er der et smart trick, der er velegnet for alle forbrugere med en have. Du kan nemlig opbevare dem i jorden.

Metoden har været brugt i århundreder til opbevaring af kartofler og er i bund og grund en 30-40 cm dyb grav i din have, hvor du kan opbevare kartofler, æbler, pærer, kål og andre grøntsager.

Opbevaring af kartofler i jorden: Det skal du vide

For at opbevare dine kartofler i jorden, bør du først finde et forholdsvis skyggefuldt og tørt sted i haven. Desuden bør regnvand kunne løbe væk. Når du har fundet det rigtige sted, skal du gøre følgende:

  1. Grav et hul på 30-40 cm i dybden. Afhængigt af hvor mange kartofler, der skal opbevares, kan du tilpasse bredden af graven.

  2. Læg et cirka 5-10 centimeter tykt lag sand på bunden af graven og forsyn den med et net for at holde mus og andre uønskede dyr væk.

  3. Læg også noget strå oven på nettet, som giver ekstra beskyttelse.

  4. Læg derefter skiftevis et lag kartofler og et generøst lag strå i graven. Sørg for, at kartoflerne ligger ved siden af hinanden og ikke oven på hinanden, og at de ikke har rådne pletter.

  5. Dæk nu graven med et yderligere lag strå og almindelige træbrædder eller fiberdug.

Hvad du ellers bør vide:

Om vinteren bør kartoflerne generelt ligge så dybt i graven som muligt, da de ikke tåler minusgrader. På særligt kolde dage skal knoldene indendørs, så de ikke bliver dårlige.

Når temperaturen stiger igen, skal du lufte din grav for at forhindre, at der dannes mug på grund af fugtigheden.

Hvornår bør jeg ikke spise kartofler længere?

Selvom du kan forlænge holdbarheden med ovenstående trick, bør du kontrollere kartoflerne, inden du spiser dem.

For eksempel bør de under ingen omstændigheder være rådne eller for skrumpne. Desuden bør kartoflerne ikke være for grønne, og eventuelle spirer bør ikke være for lange. Jo længere spirerne er, eller jo grønnere kartoflen er, desto højere er koncentrationen af det giftige stof solanin.

Korte spirer er i orden, men ved flere centimeter anbefaler vi, at du ikke spiser kartoflerne. Grønne områder bør du fjerne før madlavning.