Dette sænker risikoen for kræft

16/11/2021 09:06

|

Christina Hansen

Mad
Foto: Shutterstock

Mest læste i dag

Jo mere fuldkorn du spiser, jo lavere er risikoen for at udvikle bugspytkirtelkræft. Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som har omfattet over 55.000 danskere

Der er allerede mange gode grunde til at indtage havregryn, rugbrød, knækbrød, fuldkornspasta og lyst fuldkornsbrød. Fuldkorn er nemlig både godt for klimaet og dig, for det forebygger en lang række livsstilssygdomme.

Det er tidligere blevet påvist, at fuldkorn kan hjælpe med at forebygge tarmkræft, og nu viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at produkterne med det orange fuldkornsmærke også medvirker til at mindske risikoen for bugspytkirtelkræft.

Hos Kræftens Bekæmpelse betegner seniorforsker, Cecilie Kyrø, undersøgelsen som et stort gennembrud inden for forskning i forebyggelse af bygspytkirtelkræft:

”Indtil nu, har vi haft meget begrænset viden om, hvordan man kan forebygge bugspytkirtelkræft. Vores omfattende undersøgelse viser nu, at fuldkorn sænker risikoen for bugspytkirtelkræft betydeligt. Det er en meget positiv nyhed, for vi taler om en af de kræftformer, der har den højeste dødelighed,” siger Cecilie Kyrø.

Fuldkorn forebygger

Det er veldokumenteret, at fuldkorn forebygger en lang række sygdomme som f.eks. hjertekarsygdom, type 2 diabetes og tyktarmskræft. Undersøgelsen om fuldkorn og bugspytkirtelkræft er den største af sin art til dato, men der behov flere undersøgelser af samme høje kvalitet, før den formelt kan føjes til listen af sygdomme, vi med sikkerhed ved fuldkorn forebygger.”

Undersøgelsen om fuldkorns forebyggende virkning på bugspytkirtelkræft understreger nok en gang behovet for, at alle danskere øger deres daglige indtag til de 75 gram, Fødevarestyrelsen anbefaler. Hvis du vil forebygge kræft, skal du ud over fuldkorn sørge for at undgå røg og rygning, bevare normalvægten, drikke mindre alkohol og spise mindst muligt forarbejdet kød,” siger Cecilie Kyrø.