Begynd forberedelserne nu: Sådan gør du bollerne til weekenden ekstra lækre

23/02/2024 14:02

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Mad
Foto: Shutterstock
Friske og sprøde direkte fra ovnen - det kan man også lave derhjemme, men for det bedste resultat, skal du forberede dig godt!

Mest læste i dag

Folk i Danmark er ikke kun glade for deres brød, men også for nybagte rundstykker. Så hvorfor ikke prøve at bage dem selv hjemme?

Denne nemme opskrift på rundstykker er perfekt for nybegyndere i bagning. Det vigtigste er at give dejen tid til at hvile, enten over natten eller i det mindste fra aftenen før, for at opnå den bedste smag og en dejlig blød indre med sprød skorpe.

Her er en trinvis vejledning til, hvordan du bager dine egne rundstykker, inklusiv en liste over nødvendige ingredienser.

Denne opskrift giver omkring seks til syv lækre rundstykker.

Ingredienser:

 • 280 gram hvedemel

 • 10 gram frisk gær (eller en halv pakke tørgær)

 • 5 gram smør

 • 5 gram salt

 • 2 gram sukker

 • 150 milliliter vand

Fremgangsmåde:

 1. Smelt smørret på lav varme i en gryde. For en unik smag, brun smørret ved forsigtigt at varme det, indtil det bliver brun-gyldent, og lad det derefter køle af.

 2. I en skål, bland mel og salt. Lav en fordybning i midten, og tilsæt sukker og gær sammen med lidt varmt vand. Vent et øjeblik, så gæren kan aktiveres. Tilsæt så det afkølede smør og resten af det lunkne vand. Ælt til en ensartet dej i ca. fem minutter.

 3. Placer dejen i en let olieret skål og lad den hvile i mindst 30 minutter. Ælt derefter dejen igen, fold den flere gange og lad den hvile igen, denne gang i køleskabet i omkring 24 timer i en lukket beholder.

 4. Før du former rundstykkerne, lad dejen nå stuetemperatur i cirka en time. Del derefter dejen i syv dele på et meldrysset bord og form dem til rundstykker.

 5. For at bage, sæt en ildfast skål med vand i ovnen. Drys lidt mel på rundstykkerne og placer dem på en bageplade. Bag først ved 250 grader i ti minutter, slip så dampen ud af ovnen og bag videre i yderligere ti minutter ved 200 grader.

Lad rundstykkerne køle af på en bagerist før servering.

Tip: Du kan tilføje ekstra smag ved at inkludere kerner eller frø, som f.eks. græskarkerner, solsikkekerner, valmuefrø eller sesam, enten i dejen eller drysset ovenpå før bagning.