Søvnekspert med afsløring: Dette er grunden til at du altid er træt

22/06/2024 13:52

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Føler du dig altid træt? En søvnekspert er kommet med en forklaring på, hvorfor du har det sådan.

Mest læste i dag

At opleve træthed fra tid til anden er normalt. Det kan typisk tilskrives travlhed på arbejdet eller flere aftener i træk, hvor du er gået sent i seng.

Nogle mennesker føler sig dog konstant udmattede, hvilket kan skyldes en snooze-vane, selvom det ikke altid er tilfældet. At føle sig søvnig ved alarmens lyd er naturligvis upraktisk på en hektisk dag. Hvordan kan dette løses?

Ifølge søvnekspert James Wilson, som citeres i The Sun, er der flere strategier til at vågne op frisk og veludhvilet. Han kan også afgøre, hvornår morgentræthed faktisk kræver opmærksomhed fra en læge.

Her kan du læse om de bedste måder at starte din morgen på, og hvornår det kan være nødvendigt at konsultere en læge på grund af vedvarende træthed.

1. Vågn op med naturligt lys

James anbefaler at starte din morgen med naturligt lys for at kickstarte dagen. Vores hjerne reagerer naturligt på solopgang ved at producere hormoner som kortisol, som øger vores vågenhed.

Da de fleste vågner op i mørke, foreslår James brugen af en solopgangs-simulator til dem, der har svært ved at vågne tidligt.

"Du kan forbedre effekten af en solopgangs-simulator ved at bruge en lyskasse, som efterligner solens lys og stimulerer produktionen af kortisol, mens den reducerer melatonin, et søvnhormon," forklarede han ifølge The Sun. "Denne blide vækkelse hjælper med at undgå chok og minimerer trangen til at trykke gentagne gange på snooze-knappen. Brug den, mens du forbereder dig på dagen eller spiser morgenmad."

2. Skab en morgenrutine

Når det er tid til at stå op, hvad gør du så først? Mange griber straks telefonen for at tjekke e-mails eller sociale medier for at vække hjernen. Men ifølge James er dette det værste, du kan gøre.

"Undgå at hoppe ud af sengen for at tjekke e-mails og sociale medier. Det aktiverer din hjerne for hurtigt og forhindrer den i at gennemgå de nødvendige processer," rådede han.

Han forklarede, at hjernen går igennem forskellige bølgetilstande, fra langsomme til hurtige, når vi vågner op. Det er vigtigt at tillade din hjerne at gradvist skifte til en mere vågen tilstand.

"Tag dig tid, stå op blidt, og måske lyt til radioen i cirka 30 minutter, mens din hjerne vågner," foreslog James.

3. Få en god nattesøvn

Det er nemt at antage, at du ikke er en morgenperson, men det kan være dine aftenrutiner, der er årsagen.

"Vi kan vågne op trætte på grund af høje stressniveauer eller for meget koffein. Når vi er søvnberøvede, er det nemt at falde i søvn, fordi vores krop instinktivt vil sove, når det er muligt," sagde han.

"Hvis vi går i seng umiddelbart efter stressende aktiviteter, træning eller tung aftensmad, kan det være svært at falde i søvn. Forsøg at begrænse koffeinindtaget seks timer før sengetid og start afslapningen en time før sengetid. Sørg for, at du er klar til at sove, når du føler dig søvnig."

At etablere gode aftenrutiner med tilstrækkelig hvile bør hjælpe med at gøre morgenopvågning mere behagelig.

Er du virkelig træt?

"Er du virkelig træt, eller føler du dig bare sløv efter at være vågnet? Når vi vågner op, kan det tage tid at komme i gang, og det er normalt at føle sig groggy og forvirret i op til 15 minutter," forklarede han.

Dette kaldes søvninerti og er en overgangstilstand mellem søvn og vågen tilstand. Hvis du dog stadig føler dig træt kl. 10 eller 11 om morgenen, kan der være et underliggende problem.

Hvornår er morgen-træthed et alvorligt problem?

"Mange ting kan forårsage træthed, men det er ikke altid relateret til søvn. Mangel på D-vitamin eller jern, stress, angst, dårlig kost og inaktivitet er almindelige faktorer," påpegede han.

Søvnapnø, hvor vejrtrækningen stopper kortvarigt om natten, er en hyppig årsag til dagtræthed. Symptomer inkluderer kraftig snorken, pludselig indsovning om dagen og kvælende eller gispende lyde om natten.

Andre mulige medicinske årsager til vedvarende træthed omfatter anæmi, diabetes og kronisk træthedssyndrom. Psykiske tilstande som angst og depression kan også forårsage konstant træthed.

I tilfælde af vedvarende træthed er det vigtigt at konsultere en læge for at få en korrekt vurdering og behandling.