Mange danskere begår fejl i rundkørsler: Kan koste dig dyrt

20/08/2023 20:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Maps
Ifølge en kørelærer bliver der lavet mange fejl i de danske rundkørsler.

Mest læste i dag

De cirkulære kryds, kendt som rundkørsler, er velkendte for os alle, men bekendtskabet med deres regulativer er ikke ensartet. Denne påstand fremføres i hvert fald af kørelærer Per Egekjær i en samtale med Sjællandske Nyheder.

Især i de to-sporede rundkørsler er der udfordringer blandt danskerne i forhold til at overholde reglerne for korrekt positionering. Herunder præsenteres en oversigt over regulativerne for forskellige typer af rundkørsler.

Generelle regler for alle rundkørsler:

Det er en påkrævet pligt at signalere, når man planlægger at forlade en rundkørsel. Manglende overholdelse af dette kan medføre en økonomisk sanktion.

Hvis man agter at tage den første afkørsel, er det nødvendigt at aktivere blinklyset inden selve indkørslen i rundkørslen.

Ved fravalg af den første afkørsel skal man give signal så tidligt som muligt. Det er dog afgørende, at der ikke opstår nogen usikkerhed omkring hvilken afkørsel, man har til hensigt at benytte.

Når man indtræder i en rundkørsel, har man en uforbeholden vigepligt, og man skal derfor prioritere for køretøjer på tværs. Ignorering af dette princip kan medføre en bøde på 2.000 danske kroner.

Specifikke regler for to-sporede rundkørsler:

Først og fremmest er det essentielt at positionere sig korrekt i den rette bane, hvilket er en detalje mange danskere ofte forsømmer.

For at forlade rundkørslen via en afkørsel andet end den første, bør man indtage den venstre vognbane, som er den inderste bane i rundkørslen.

Når man nærmer sig den næstsidste afkørsel, bør man flytte sig til højre spor (ydersporet), hvis man planlægger at forlade rundkørslen ved næstkommende lejlighed.

Hvis man har til hensigt at forlade rundkørslen via den første afkørsel, bør man blive i ydersporet. Det er vigtigt at fremhæve, at enhver baneændring skal akkompagneres af brug af blinklys.