Glyphosat har i lang tid været et meget omdiskuteret stof. Det er kendt som den aktive ingrediens i pesticidet Roundup, og i mange år har man antaget, at landbruget var hovedansvarlig for glyphosat i vores floder, søer og vandløb.
Men en omfattende analyse peger nu på en anden kilde til forureningen, ifølge den hollandske videnskabsplatform Sciantas.
Glyphosat har længe været genstand for debat på grund af dets potentielle kræftfremkaldende egenskaber, som også WHO har klassificeret som "sandsynligvis kræftfremkaldende".
I Danmark har der siden 1. januar været forbud mod at bruge glyphosat-holdige Roundup-produkter på veje, fortove, gårdspladser, terrasser, grusstier og lignende.
Pesticider ikke hovedkilden
Forskere fra universitetet i Tübingen, Tyskland, har nu opdaget en ny og uventet kilde til glyphosatforurening: vaskemidler.
Forskningen viser, at selvom landbrugets brug af glyphosat er faldet, har det ikke ført til en tilsvarende reduktion af stoffet i miljøet, hvilket tyder på, at en anden kilde må være ansvarlig.
Professor Carolin Huhn og hendes team fandt ud af, at aminopolyfosfonater i vaskemidler nedbrydes til glyphosat i rensningsanlæggene.
Ifølge Huhn bliver glyphosat i jord og vand delvist omdannet til aminomethylphosphonsyre (AMPA). Begge stoffer kan spredes ved nedbør og ende i floder.
Forskerne har analyseret data fra målinger af glyphosatkoncentrationer i floder over en lang periode, nogle helt tilbage til 1997.
Disse målinger viser, at koncentrationerne er højere om sommeren og lavere om vinteren, hvilket ikke passer med landbrugets anvendelsesmønstre.
En gennemgang af litteraturen afslørede, at glyphosat findes i alle undersøgte rensningsanlæg i Europa med en bemærkelsesværdig ensartet koncentration året rundt.
"En detaljeret analyse af millioner af målinger viser os, at byspildevand spiller en rolle, og at en kilde til glyphosat skal søges tæt på husholdningerne," forklarer Huhn. Dette førte til hypotesen om, at glyphosat ikke kun stammer fra herbicider, men også fra nedbrydningen af vaskemidler.
Forskerne har nu gennemført laboratorietest, der bekræfter denne hypotese.
Det er en bekymrende opdagelse, da det hidtil har været vanskeligt at reducere glyphosatforureningen i europæiske floder. Der er derfor behov for at udvikle nye metoder til at forhindre produktionen af glyphosat i rensningsanlæggene og dermed sikre renere floder.