Kvinder, der anvender hormonspiralen med højeste hormondosis, har en øget risiko for at udvikle depression sammenlignet med dem, der benytter en lavdosis hormonspiral.
Dette viser et nyt studie udført af Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning i samarbejde med Københavns Universitet og Nordsjællands Hospital, som er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Lancet Regional Health Europe.
Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen, der er den første af sin art, påviser, at mængden af hormon i spiralpræventionsmidlet sandsynligvis påvirker kvinders risiko for at udvikle en behandlingskrævende depression. Selvom depression allerede er nævnt som en almindelig bivirkning i indlægssedlerne til de tre tilgængelige hormonspiraler på markedet, har denne undersøgelse for første gang vist en signifikant forskel i risikoen for depression mellem de tre typer hormonspiraler, især for førstegangsbrugere uden tidligere fødsler.
Resultaterne afslører, at den højdosis hormonspiral med 52 mg hormon har det største antal nyopståede depressioner. For hver 1.000 kvinder, der bruger denne spiral det første år, forventes cirka 20 ekstra tilfælde af nyopstået depression sammenlignet med kvinder, der benytter en lavdosis hormonspiral. Dog viste undersøgelsen ingen signifikant forskel i risikoen for depression mellem brugerne af de to lavdosis-spiraler med mindre hormonmængde.
Kan vejlede om bedste valg
Selvom det umiddelbart kan synes fornuftigt at vælge en spiral med lavest hormondosis baseret på denne undersøgelse, er valget ikke så enkelt.
Forskere har tidligere påvist, at brug af hormonspiral også kan øge risikoen for graviditet uden for livmoderen, og her var risikoen størst for kvinder, der brugte spiral med lavest dosis hormon.
Derfor understreger forskerne, at det bedste valg af hormonspiral som prævention er den med næstmindst mængde hormon. Dette reducerer risikoen for depression i forhold til højdosis spiralen uden betydeligt at øge risikoen for graviditet uden for livmoderen.
Stor undersøgelse af hormoner
Undersøgelsen baserer sig på data fra 46.565 danske kvinder i alderen 15-34 år uden tidligere depressionserfaring.
Selvom omkring 380.000 kvinder i Danmark anvender hormonprævention, mangler der stadig fuldstændig klarhed over bivirkningerne og det optimale valg for den enkelte kvinde.
Resultaterne af studiet kan bidrage til bedre informerede valg af prævention og øger forståelsen af bivirkningerne ved forskellige doser af levonorgestrel i intrauterine systemer.