Få danskere er klar over det: Denne ‘normale’ ting ødelægger din vaskemaskine og tørretumbler

15/09/2023 07:04

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
At overdosere sæbe går ikke kun ud over vaskemaskinen; det kan også skade tørretumbleren.

Mest læste i dag

- Moderne vaskemaskiner i dag bruger mindre vand sammenlignet med ældre modeller, siger Mette Ertel fra Husholdningsapparater AS.

Dette er positivt både for økonomien og miljøet. Men det er værd at bemærke, at mens vaskemaskinen sparer på vandet, kan dette også have uønskede konsekvenser for tørretumbleren, hvis man begår den samme fejl, som mange af os gør.

Belægning i tørretumbleren

Mange tror fejlagtigt, at mere sæbe i vaskemaskinen betyder renere tøj, men dette er en myte, som eksperter ofte påpeger.

Ifølge Ertel er en af de mest almindelige årsager til, at vaskemaskiner bryder sammen, overdosering af vaskemiddel og/eller skyllemiddel.

Da moderne vaskemaskiner bruger mindre vand, har de også svært ved at skylle overskydende sæbe ud af tøjet.

Hvad mange mennesker ikke er klar over, er, at overdreven brug af vaskemiddel også kan skade tørretumbleren.

- Hvis du bruger for meget sæbe under vasken, kan usynlige sæberester forblive i tøjet. Hvis du tørrer dette tøj i tørretumbleren, kan problemet overføres til tromlen.

- Det kan føre til, at sæbe- og/eller skyllemiddelrester på tøjet danner en belægning i tørretumbleren. Denne belægning vil hæfte sig til fnug fra tøjet, der tørres, og over tid kan det opbygge sig så meget, at det til sidst tilstopper hele tørretumblerens system, tilføjer Ertel.

Konsekvenserne af dette er, at tøjet ikke tørrer korrekt, og jo mere fnug, der ophobes i tromlen, desto større er risikoen for brand i tørretumbleren.

Det er ikke svært at dosere korrekt; med en måleske har du god kontrol over, hvor meget pulver eller flydende vaskemiddel du hælder i sæbeskuffen. I nogle maskiner er mål også angivet i sæbeskuffen.

- Flere moderne vaskemaskiner har endda et automatisk doseringssystem. Så bliver det endnu nemmere at beskytte både tøjet, pengepungen og miljøet, råder Fasting.