Det kan føles som en endeløs kamp mod en usynlig fjende, når skimmelsvampen igen og igen dukker op i bruseren.
Trods varme og ventilation har mange oplevet, hvordan de små sorte pletter bliver ved med at vende tilbage.
Men hvad mange ikke tænker over, er, at skimmelsvamp ikke kun er en kosmetisk gene – det kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko.
Skimmelsvamp trives i fugtige miljøer, og badeværelsets konstante damp gør det til en perfekt grobund.
Forskning har vist, at skimmelsvamp kan forårsage allergiske reaktioner og forværre symptomer hos personer med astma.
Hos ellers raske personer kan eksponering over tid føre til udvikling af astma eller irritationer som hoste og hovedpine.
Er det kun små områder, der er ramt – typisk under en halv kvadratmeter – kan man selv tage affære, forudsat at man er rask og ikke lider af luftvejsproblemer.
Det skriver det tyske medie gofeminin.de.
Det er dog afgørende at bruge beskyttelsesudstyr som handsker, mundbind og beskyttelsesbriller under rengøringen for at undgå kontakt med skimmelsvampsporer.
Mange forsøger sig med eddike som et hjemmemiddel mod skimmelsvamp, men eksperter fraråder denne metode.
Eddike kan i visse tilfælde forværre problemet ved at skabe en endnu bedre grobund for svampen. I stedet anbefales det at bruge skimmelfjernere baseret på klor, som effektivt dræber svampen og bleger pletterne.
Er skimmelsvampen trængt ind i silikonefuger, kan det være nødvendigt at udskifte disse. Det kan ofte klares uden professionel hjælp ved brug af specielle reparationssæt.
Bor man til leje, er det vigtigt at kontakte udlejeren, hvis der opstår skimmelsvamp.
Som lejer har man nemlig ret til at få fjernet skimmelsvamp for udlejers regning, så længe man selv har ventileret boligen korrekt og ikke har bidraget til problemet gennem misvedligehold.