For nylig har solen strålet ekstra flot, og det ser ud til at fortsætte. Det er der vel intet i vejen for at håbe på.
Men har du husket solcremen?
Og ved du, hvor længe du er beskyttet med den?
Det diskuteres i B.T.
En specialist inden for solbeskyttelse deler nu sin viden om, hvor længe du kan opholde dig i solen uden at få solskoldning, og hvordan han selv forebygger forskellige former for hudkræft forårsaget af solen.
"Med det solrige vejr vi oplever i øjeblikket, er det fristende at sætte sig direkte ud i solen, enten på en café eller i egen have," udtaler Peter Dalum, som er projektchef for solkampagnen hos Kræftens Bekæmpelse.
Det er en almindelig fejltagelse.
"Selvom temperaturerne er lavere om foråret, og solens stråler derfor ikke føles så kraftige som om sommeren," forklarer han, "kan man nemt blive narret, fordi man ikke er vant til solen efter en lang vinter med mange grå dage."
Men det er vigtigt at huske, at solstrålerne er skadelige også i maj, så vent ikke med at beskytte dig.
"Nu er det tid til at tænke på solbeskyttelse, specielt når UV-indekset er over tre. På fredag forventes det at være 4,5 midt på dagen, og mange får solskoldninger lige nu," siger han.
Mange tilfælde
Sollys kan være kilde til ny energi og øget velvære, men det har desværre også en skyggeside.
UV-stråling fra solen er årsag til både modermærkekræft og basalcellekræft, som er blandt de mest udbredte kræfttyper i Danmark.
Hvert år registreres omkring 19.000 nye tilfælde af hudkræft, hvoraf op til 90 procent skyldes solen, ifølge Kræftens Bekæmpelse.
Peter Dalums vigtigste råd er:
Den typiske nordiske hudtype, kendt som hudtype 2, kræver særlig opmærksomhed hvis man er i solen i mere end 45 minutter.
Anvend et tykt lag solcreme på eksponeret hud, og bær en bredskygget hat.
Søg skygge når det er muligt.