Derfor skal du ikke sove med vinduet åbent: Kan have flere konsekvenser

09/10/2023 15:23

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Privat
Det kan være dejligt, at få frisk luft når man skal sove, men der kan være flere grunde til at lade vær.

Mest læste i dag

Mange individer nyder at befinde sig under en varm dyne, mens den kølige, friske luft fra vinter- og efterårsæsonerne strømmer ind i soveværelset. Ikke desto mindre, er du opmærksom på de potentielle udfordringer relateret til fugt og husstøvmider?

Kai Gustavsen, som er chef for indeklimaet hos Norges Astma- og Allergiforbund, udsender en klar opfordring til alle, der stræber efter at forbedre kvaliteten af indeklimaet og reducere forekomsten af disse små kræ.

Det anbefales at undlade at sove med vinduet åbent om natten for at forhindre rummet i at blive alt for køligt, hvilket kan medføre kondens på husets vægge.

Niveauet af udsættelse for husstøvmider afhænger af faktorer som boligens alder og dens isoleringsevne. Men ved at tage forebyggende skridt kan man for det meste reducere miderne.

Gustavsen forklarer til DinSide, at mider trives bedst i kolde og fugtige omgivelser, ofte sammen med skimmelsvamp. Mange mennesker, der henvender sig til NAAFs rådgivningslinje, har opdaget skimmelsvampproblemer og bemærket dårlig luftkvalitet samt mørke pletter på senge, vægge eller møbler.

Desværre kæmper flere personer med dårligt indeklima i ældre udlejningsejendomme, siger Gustavsen. Han fortsætter med at forklare, at øget luftfugtighed i boligen skaber optimale betingelser for midernes trivsel.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund er høj varme og stærk kulde effektive midler til at bekæmpe mider. Temperaturændringer kan enten dræbe dem eller gøre dem inaktive. For eksempel vil tør varme på 50 grader dræbe støvmider på 20 minutter samt deres æg inden for timer. Omvendt vil fugtig varme øjeblikkeligt eliminere miderne og deres æg. Derfor er en maskinvask af sengetøj og dyner ved 60 grader en effektiv metode til at udrydde midernes tilstedeværelse.