Vanvidsbilist risikerer kun to års fængsel efter drab på femårig

02/11/2020 13:51

|

Lukas Jepsen

Presse-fotos.dk

Mest læste i dag

Professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard forklarer hvordan den drabsmistænkte, under særlige omstændigheder, muligvis kan undslippe med meget lav fængselsdom.

Der udspillede sig en sand tragedie onsdag aften i Valby, da en 21-årig mand kørte op på fortovet hvor han ramte en mor og hendes femårige datter, med døden til følge for datteren.

Den nu varetægtsfængslede flygtede fra gerningsstedet men er nu i politiets varetægt.

Men på trods af hvad der synes som en yderst tragisk og voldsom handling, kan ende i en, omstændighederne taget i betragtning, meget kort fængselsdom.

Ifølge Jørn Vestergaard, er det ikke usandsynligt at den 21-årige mand, findes han skyldig, er tilbage på gaden hurtigere end man skulle tro.

” Et forsigtigt bud på en dom vil være et sted i spændet to til tre års fængsel. Af gode grunde bedømmes et uagtsomt drab jo ikke nær så strengt som et forsætligt forholdudtaler han til BT.

Det er mistanke om at den 21-årige mand var påvirket i gerningsøjeblikket, og til det svarer Jørn Vestergaard ” Det er selvsagt skærpende, hvis der i påvirket tilstand er kørt helt uforsvarligt”.

Sigtelsen lyder på uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, en strafferamme på op til otte års fængsel.

Men nemt bliver det ikke nødvendigvis ifølge Trine Baumbach, professor i strafferet på Københavns universitet. ”Strafferammen udnyttes kun fuldt ud når det handler om manddrab og narkotika.” Hun fortsætter ”Man skal huske, at det her, ud fra hvad vi ved nu, ikke var forsætligt.”

Desværre er dette langt fra første episode vanvidskørsel med død til følge. Derfor er der nu også på Christiansborg ydet fokus på strafferammen.

Peter Skorup, retsordfører i Dansk Folkeparti vil have skærpet reglerne ” Vanvidskørsel skal som minimum give fem års fængsel, men man bør bruge hele strafferammen i en sag som den fra Valby”

Og Skorup er ikke alene om holdningen.

Retsordfører fra socialdemokratiet stemmer i ”Udfordringen er, at dommene for vanvidsbilisme falder i den lave ende - Vi vil gå ind i loven og skrive, at straffene skal være højere. Det skal dommerne følge”