Stor øvelse: Område evakueres

20/09/2021 09:43

|

Christina Hansen

Shutterstock.com

Mest læste i dag

Onsdag den 22. september afholder Midt- og Vestjyllands Politi sammen med flere andre beredskaber en stor øvelse i Harboøre og Thyborøn. Et beboelsesområde i Thyborøn vil blive evakueret.

Man vil se ekstra meget politi, hjemmeværn og udrykning i det ellers fredelige Thyborøn- og Harboøre-område på onsdag den 22. september 2021. Men der er ingen grund til bekymring. Aktiviteterne skyldes en stor øvelse, som Midt- og Vestjyllands Politi afholder i samarbejde med Beredskabsstyrelsen, Nordvestjyllands Brandvæsen, Hjemmeværnet, Region Midtjylland, FMC Agricultural Solutions og Lemvig Kommune.

Frivillig evakuering af boligområde

Øvelsen begynder om eftermiddagen og forventes at være slut klokken 21.00. Den vil strække sig fra Harboøre til Thyborøn og især berøre den sydlige del af Thyborøn by, nærmere bestemt boligområdet syd for Drejøvej på Ærøvej og Sprogøvej og helt ned til jernbanen. Som et led i øvelsen vil de mennesker, der bor og opholder sig i det område, nemlig blive evakueret. Det er frivilligt for beboerne i evakueringsområdet, om de vil deltage i øvelsen. Omkring 100 af dem har sagt ja til at deltage. Noget, myndighederne sætter stor pris på.

”Det er ikke nogen enkel manøvre at evakuere en bydel, og hvis vi skal kunne gøre det effektivt og professionelt den dag, der måtte blive behov for det i virkeligheden, er vi også nødt til at øve os på det. Vi er glade for, at så mange borgere vil deltage, så det bliver så realistisk som muligt. Der opstår altid noget uforudset med vigtig læring, når vi øver med mennesker af kød og blod,” siger vicepolitiinspektør Henrik Glintborg, der er øvelsesansvarlig ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Øvelsen skal styrke myndighedernes samarbejde

Hvad der præcis kommer til at ske under øvelsen, er hemmeligt indtil selve dagen, men øvelsens formål er at styrke myndighedernes samarbejde i en krisesituation og træne blandt andet håndtering af kemi, når det kommer tæt på et beboelsesområde.

”Som et led i vores produktion håndterer vi kemi og processer, der kræver stor omhu. Sikkerheden er altafgørende for vores produktionssite, og vi arbejder systematisk med at forebygge ulykker og sikkerhedsmæssige hændelser. Vi ser det samtidigt som en del af vores ansvar at være godt forberedt, hvis det usandsynlige en dag skulle ske”, siger Jakob Kyllesbech, site manager og adm. direktør ved FMC Agricultural Solutions, der deltager i øvelsen.

Evakueringen af boligområdet i Thyborøn begynder formentlig cirka klokken 17.30, og de medvirkende forventes at kunne vende hjem igen senest omkring klokken 21.00. I det mellemliggende tidsrum skal de evakuerede beboere opholde sig uden for øvelsesområdet – fx på det evakueringscenter, som Lemvig Kommune etablerer i Harboøre Centeret.

Det er meget sjældent, at der i Danmark er behov for at evakuere mennesker i stor skala. Sidst det skete i Lemvig Kommune, var i forbindelse med stormene Dagmar og Egon i 2015, hvor omkring 100 husstande måtte evakueres på grund af oversvømmelser.

Hverdagen fortsætter trods øvelse

De personer, der har et ærinde i øvelsesområdet, men som ikke medvirker i øvelsen, vil kunne bevæge sig uhindret rundt. Øvelsen påvirker således ikke hjemmehjælp, varelevering og lignende servicer. Købmanden holder også fortsat åbent trods evakueringen.

De, der har bopæl i øvelsens evakueringsområde, har modtaget et brev med nærmere information om øvelsen og evakueringen.