Ny guide hjælper forældre til at give deres børn en sikker start på det digitale liv
Der er meget at tage stilling til som forældre, når ens børn begynder at færdes digitalt og bruge internettets muligheder.
Digitaliseringsstyrelsen har derfor udviklet en guide, der trin-for-trin hjælper forældre med at få styr på sikkerheden og give børnene gode digitale vaner fra starten af.
Digitale medier er en fast del af hverdagen for de fleste børn i Danmark.
I fem-seks års alderen, bruges de digitale medier især til at spille spil og se film (kilde: Børns Vilkår), og på et tidspunkt begynder børnene også at færdes på nettet. Forældrene spiller en vigtig rolle i at støtte og påvirke børnene til en god og sikker start på det digitale liv.
Men hvad er det, man som forælder skal være opmærksom på?
Og hvilke begrænsninger og sikkerhedsindstillinger kan man egentlig sætte op, så man kan føle sig tryg ved at give sit barn en mobil eller tablet i hånden?
Det kan være uoverskueligt og udfordrende, når der pludselig er mange nye ting at tage stilling til. Derfor har Digitaliseringsstyrelsen nu udviklet en ny guide, der kan hjælpe forældre med at få helt styr på deres børns digitale sikkerhed. Guiden finder man på sikkerdigital.dk.
”Det digitale liv kan give vores børn gode oplevelser og bidrage til vigtig læring. Det kan vi som forældre understøtte ved at klæde børnene ordentligt på fra starten i forhold til sikkerhed og gode digitale vaner. Her er forældreguiden et godt redskab til at komme omkring de væsentlige aspekter, man som forælder med fordel kan forholde sig til, når man slipper sine børn løs i den digitale verden.”- Mette Lindstrøm Lage, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen
Forældreguiden er udviklet til den situation, når barnet får sin første mobiltelefon eller tablet. I basismodulet bliver forældrene trin-for-trin taget igennem relevante emner, lige fra sikkerhedsindstillinger til udvælgelse og indstilling af apps samt hjælp til at skabe de gode vaner fra start.
Foruden basismodulet indeholder guiden to ekstramoduler omkring sociale medier og online spil. Her handler det om sikkerheden, når barnet bevæger sig over i online spil, og når de sociale medier bliver interessante.
Der er forskel på, hvornår børn begynder at bruge digitale platforme og kommer på nettet. Derfor kan forældrene vælge at klikke sig igennem de emner, der er relevant for deres barn og vende tilbage til modulerne, efterhånden som det bliver aktuelt.
Guiden indeholder konkrete råd, og undervejs kan forældrene teste deres viden.
Find forældreguiden på sikkerdigital.dk/laer.