Hver anden føler at det var langt værre end da de var børn

28/01/2022 07:49

|

Christina Hansen

Foto: Gjendsidige

Mest læste i dag

Hver anden føler trafikken er farligere, end da de var børn

Hver anden dansker er overbevist om, at trafikken var mere sikker dengang de var børn, end den er nu. Det viser ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige. Skadedirektør forsikrer, at det ikke er tilfældet.

Alting var bedre i gamle dage. I hvert fald i trafikken. Sådan synes mange danskere at have det, når spørgsmålet falder på trafiksikkerheden i dag, sammenlignet med dengang de var børn.  

Hver anden dansker anser nemlig trafikken i dag for at være mere usikker, end da de var børn. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.  

Men selvom halvdelen af danskerne har en følelse af, at trafikken i dag er mere utryg, fortæller statistikkerne en anden historie. Ser man eksempelvis på omfanget af dødsfald i trafikken, er antallet faldet fra 1.213 dræbte i 1971 til 135 i 2021. Det er til trods for, at trafikken er blevet fordoblet i mængde i samme periode. Det viser tal fra Vejdirektoratet.  

”Vi kan have en tendens til at glorificere de gamle dage, så der er intet underligt i, at mange forestiller sig, at trafikken er mere usikker i dag. For der er mere trafik, flere biler på vejene og endnu større fokus på trafiksikkerhed end nogensinde før. Men rent statistisk er det altså ikke sandt. Der viser det, at trafikken i dag mere sikker at være trafikant i,” siger Henrik Sagild, Skadedirektør i Gjensidige. 

Flere biler og forstyrrelser 

Ser man på, hvad der giver danskerne et indtryk af en mere usikker trafik, er der især to ting på spil; flere biler og trafikale forstyrrelser. Hele otte ud af ti peger nemlig på, at det er mængden af biler i trafikken, der gør den mere usikker. Fire ud af ti bakker dette op med, at der i dag køres med væsentligt højere fart end tidligere.  

Men udover mængden af trafik mener knap seks ud af ti at usikkerheden bunder i mere uopmærksomhed i trafikken samt mere egoisme blandt dagens bilister.  Henrik Sagild forstår danskernes tankegang, men forsikrer, at trafikken aldrig har været mere sikker. 

“Det virker måske logisk, at flere biler og højere fart skulle give en mere usikker trafik, men al data viser det modsatte, blandt andet grundet den teknologiske udvikling. Til gengæld er noget af det, der er skyld i rigtig mange uheld de ting, der forstyrrer os under kørsel. Uopmærksomhed fra bilisters og andre trafikanter er skyld i en stor andel af alle ulykker, så det er noget, der fortsat skal være fokus på,” siger Henrik Sagild.