Funktionen på din mobil, som du bør deaktivere for at undgå, at nogen stjæler dine data

10/03/2024 12:05

|

Nicolai Busekist

Cyberkriminelle kan få adgang til din enhed for at spionere på dig eller udføre uønskede handlinger gennem denne funktion på smartphones.

Mest læste i dag

I dag har de fleste danskere en smartphone, men desværre er det ikke kun positivt. Det betyder også, at man er sårbar overfor forskellige former for cyberkriminalitet, hvis man ikke er forsigtig.

I forbindelse med de nye teknologiske forbedringer er Bluetooth-teknologien blevet mere fremtrædende, da vi gennem den hurtigt og nemt kan forbinde adskillige enheder til at overføre filer eller tilslutte vores hovedtelefoner, aktivitetsarmbånd eller smarture.

Det er det at være i nærheden af disse apparater, der muliggør fuld funktionalitet af Bluetooth. Selvom det kan være meget bekvemt, kan det at lade det være aktiveret medføre en række farer, såsom at lade data på din smartphone være til rådighed for cyberkriminelle.

Ifølge Bankinter kan hackere bruge dette aktive værktøj samt enhver sårbarhed, der påvirker mobilenheden, til at udtrække data fra telefonen. Det omfatter både adgangskoder, kontakter eller endda beskeder.

På en Defcon-konference, en af verdens mest fremtrædende cybersikkerhedskonferencer, anbefalede eksperterne at deaktivere denne funktion på mobiltelefoner, hvis den ikke er i brug. Ikke kun fordi den forårsager et højere batteriforbrug, men fordi den kan blive brugt af en hacker.

Cyberkriminelle kan næsten øjeblikkeligt trænge ind i vores enhed for at hacke den. Det første, de har brug for, er at finde ud af MAC-adressen på Bluetooth-adapteren, og derfra kan de udnytte vores mobiltelefon.

Dette kan de for eksempel gøre ved at udføre BlueSmacking, som betyder, at angriberen sender flere forespørgsler og modtager flere datapakker, end den kan acceptere, eller som er større end hvad der bidrager.

Det kan også forårsage et BlueSnarfing-angreb, der finder sted, når hackeren kan modtage data fra telefonen, der kan bruges imod os. På den anden side kan der også forekomme BlueBorne-angreb, hvor enheden inficeres med malware, og derefter går videre til andre enheder, som den allerede er forbundet til via Bluetooth.

Enhver cyberkriminel vil kunne lytte til dine skjulte samtaler gennem hovedtelefoner og højttalere. I lyset af denne fare er det mest tilrådeligt at have Bluetooth-forbindelsen slukket. Hvis den er aktiveret, skal du enten undlade at acceptere eller blokere forbindelser, der ankommer til din smartphone.