Flere tilfælde af online afpresning: Politi kommer med godt råd

07/12/2021 09:13

|

Christina Hansen

Foto: Niclas Jessen

Mest læste i dag

Nordjyllands Politi oplever jævnlige tilfælde af online afpresning af især mænd - og lige for tiden synes disse sager at stige.

Bedste værn er at blokere gerningspersonen, sådan skriver politiet i en pressemeddelelse.

Det fortælleren den ansvarlige for politiets efterforskning af sagerne, politikommissær Carsten Straszek, der oplyser, at Nordjyllands Politi har cirka en sag om ugen af denne karakter.  

Sagerne handler om, at ofrene – mænd i alderen 15 – 80 år – bliver kontaktet af en kvinde via et socialt medie, f.eks. Skype, Snapchat, Facebook, Instagram eller en anden platform, hvor der er mulighed for brug af video. 

”Der følger så en samtale mellem de to, der hurtigt får et seksuelt indhold og med brug af videofunktionen,” siger politikommissær Carsten Straszek, der videre forklarer, at det så er dét, der fører til sager om afpresning:

”Ofrene optages nemlig i intime situationer – og forinden har gerningspersonen og ofrene udvekslet oplysninger over Facebook, hvilket giver gerningspersonen adgang til ofrenes venner dér.”    

Trues med venner til deling

Og kort efter, at der er gennemført en seksuel handling online, indtræffer afpresningen. Ofret afpresses for penge, hvis han vil undgå, at videosekvensen bliver delt. 

”Typisk får han få sekunder til at beslutte sig for, om han vil betale pengene. Hvis han ikke gør det, bliver videosekvensen delt til udvalgte venner, som gerningspersonen har fundet på offerets profil på Facebook. I enkelte sager er videosekvensen også blevet delt i forskellige grupper, som offeret er medlem af. Når videosekvensen er delt med udvalgte venner, så bliver offeret afpresset igen: Denne gang truer gerningspersonen med at dele videosekvensen til alle offerets venner på Facebook,” forklarer politikommissær Carsten Straszek.  

Sporet peger til udlandet 

Pengene, som offeret afpresses for, skal ofte overføres via Western Union eller andre betalingsmetoder, der kan overføre til udlandet, og som kan sikre en overførsel, der ikke kan spores. 

”Hvis offeret betaler, vil han blot opleve, at han bliver yderligere afpresset,” pointerer politikommissæren, der derfor kraftigt opfordrer til, at man straks blokerer gerningspersonen og gør sin Facebook-profil eller lignende privat. 

”Når det sker, så er det vores erfaring, at gerningspersonen vil stoppe sin afpresning, fordi man ikke længere kan opnå noget ved det.”

Det elektroniske spor fører ofte til Afrika eller Asien, og det er Nordjyllands Politis opfattelse, at der sidder en stor gruppe personer i disse dele af verden, som har gjort denne form for afpresning til en levevej. 

”Desværre er disse sager særdeles vanskelige for politiet at efterforske og opklare – netop fordi gerningspersonerne befinder sig i udlandet.” 

Hvis man oplever denne form for afpresning og ønsker at anmelde det, så kan det ske til Nordjyllands Politi på telefon 114.