Nyudnævnte Nabovenner forebygger indbrud i vinterferien
Vinterferien er traditionelt en af årets mest indbrudsplagede uger.
Som et nyt initiativ vil landets 600 frivillige Nabovenner – særligt dedikerede nabohjælpere – gøre en målrettet indsats for at forebygge indbrud i deres nabolag. Nabovennerne opfordrer til at arrangere feriehjælp og hente Nabohjælps app. Nordsjælland er med knap 100 Nabovenner i front, når det gælder forebyggelse af indbrud.
Restriktionerne er ophævet, rejseselskaberne melder om eksploderende rejselyst - og vinterferien lurer lige om hjørnet.
Selvom indbrudstallene på landsplan er på vej ned, er vinterferien traditionelt én af årets mest indbrudsplagede uger. Med øget rejseaktivitet og flere tomme huse er der derfor god grund til at passe ekstra godt på nabolaget, når uge 7eller 8 skal nydes i sommerhuset, på pisterne eller under sydens sol.
Nordsjælland har rekord i Nabovenner
Over hele landet gør Nabovenner – særligt dedikerede Nabohjælpere, som går i front for lokal nabohjælp – klar til at forebygge indbrud i deres nabolag. Én af dem er Michala Klitgaard Christiansen fra Ølstykke i Nordsjælland, som med sine 98 Nabovenner har landets højeste koncentration af de frivillige ildsjæle.
Michala Klitgaard Christiansen opfordrer sine naboer til at arrangere feriehjælp via Nabohjælps app, og til at fortælle det til hende og resten af nabolaget, hvis de ser noget mistænkeligt.
- Det, som er afgørende i ferieperioder, er at snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme. Man kan fx parkere en bil i naboens tomme indkørsel, sørge for at tømme postkassen og smide lidt affald i den tomme skraldespand. Man kan også flytte lidt rundt på nogle ting i haven, så det er ud som om, der er aktivitet. På den måde kan alle tage på ferie med ro i maven, siger hun.
Der sker stadig alt for mange indbrud i Danmark, og derfor er der brug for, at naboerne samarbejder om at forebygge indbrud i deres nabolag.
Her kan Nabovenner som Michala Klitgaard Christiansen gøre en forskel for indbrudstallene, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
- I år har vi et ekstra våben i kampen mod indbrud, nemlig flere end 600 frivillige Nabovenner, som gør en særlig indsats for at forebygge indbrud i deres nabolag. Vi tror, det kan blive en gamechanger inden for indbrudsforebyggelsen, fordi de minder naboerne om at arrangere feriehjælp og være aktive nabohjælpere, siger hun.
FAKTA
Det kan du gøre for at undgå indbrud i vinterferien:
- Arrangér feriehjælp i Nabohjælps app
- Tænk over, hvor synlige dine særligt værdifulde genstande er. Kan man se dine designermøbler, smykker eller lignende gennem vinduerne ude på gaden
- Efterlad lidt opvask, vasketøj eller børnenes legetøj, så huset ser beboet ud.
- Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et såkaldt fake-tv, der får det til at se ud som om, at dit tv er tændt.
- Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind i din bolig.
- Klip hækken, så den højest er 1,6 meter høj. Dermed fjerner du gode gemmesteder omkring boligen, som kan give tyven ‘arbejdsro’.
Hent Nabohjælps app i Google Play Nabohjælp – Apps i Google Play eller i App Store Nabohjælp i App Store (apple.com)
Indbrud i beboelse i uge 7 og 8
Kilde: Danmarks Statistik
Hvad er Nabovenner?
- Nabovenner er særligt dedikerede nabohjælpere, der går i front for nabohjælpen i deres nabolag og koordinerer samarbejdet mellem naboer for at forebygge indbrud.
- Man melder sig som Naboven i Nabohjælps app. Herefter vælger man det område i nabolaget, man vil være Naboven for.
- Nabovenner har deres egen profil i appen, hvorfra de kan kommunikere direkte til nabohjælpere i nabolaget – og omvendt.
- Nabovenner modtager en velkomstpakke med bl.a. ID-kort og materialer til uddeling.