Umut Sakarya deler sin historie om sin kamp mod afhængighed

26/09/2023 09:27

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Det kan være svært at erkende, men det har Umut Sakarya gjort.

Mest læste i dag

Gennem årene har danskerne set en meget glad og smilende Umut, når han har optrådt på tv i programmer som "Tre sultne mænd" og i 2019-udgaven af "Vild med dans". Men bag den strålende facade kæmpede Sakarya en sej kamp, en kamp der tilsyneladende ikke havde nogen ende.

Han beskriver denne kamp i et åbent interview med TV 2.

I 2015 kunne en spændt Umut åbne dørene til sin første restaurant i hjertet af København – en hyggelig kro. Konceptet blev øjeblikkeligt en magnet for gæsterne med sine nytolkninger af traditionelle danske retter, kombineret med en hjertelig atmosfære, hvor fadøl og Fernet Branca stod på menuen. Kroen blev hurtigt en yndet spisestue i hovedstaden, hvor gæsterne glædede sig til mad, underholdning og atmosfære, som den charmerende restauratør leverede.

Men det store pres begyndte også at tage sin vejafgift på Umut, og det udløste en destruktiv spiral af arbejde, fester og overdreven madindtag.

– Det var faktisk et misbrug, misbrug af mad og misbrug af stimulanser. Alt for at undgå at konfrontere mine egentlige følelser, forklarer Umut Sakarya i interviewet med TV 2. Han beskriver også, hvordan han hver måned brød sammen under byrden af det nye liv, hans kro havde pålagt ham.

Kæresten blev redningskvinden

Fra 2015 til 2020 fortsatte Sakarya i højt tempo: Han åbnede yderligere to restauranter, deltog i "Vild med dans" og fik endda sin egen dokumentarserie. Heldigvis blev 2020 også året, hvor den vigtigste person i hans liv trådte ind.

Umut Sakarya fandt sammen med Johanne Havshøj, som senere blev hans forlovede. Selvom forholdet bragte stor glæde til kokken, eskalerede hans dårlige vaner og destruktive livsstil.

De månedlige sammenbrud blev ugentlige, og efter en særligt hård natteudflugt trådte Johanne til og foreslog terapi.

– Allerede efter at have booket terapitimen kunne jeg mærke, at en byrde blev løftet fra mit hjerte, fortæller Umut til mediet.

Smilet vendte tilbage til kokkens ansigt, og han begyndte nu at leve en sundere livsstil med mere grøn kost, motion og mindre alkohol.

Dette førte til et vægttab på 30 kilo, og nu venter kirkeklokkerne og alteret i hans fremtid.