50 år efter at stregkoden blev scannet for første gang, har 22 af verdens største virksomheder underskrevet en global erklæring om at overgå til QR-koder fra GS1.
Virksomhederne ønsker at lede an i at forbedre forbrugeroplevelsen ved at gøre information om produkter, deres klimaaftryk, indholdsstoffer og mere tilgængelig med et enkelt scan med en telefon.
Siden begyndelsen af 1970'erne har detailhandlere og producenter samarbejdet med GS1 om at implementere den nuværende stregkode som den universelle måde at identificere produkter på.
Den moderne stregkode bruges på over 1 milliard produkter og scannes mere end 10 milliarder gange dagligt.
Dette meddeler GS1 i en pressemeddelelse.
"Den første stregkodescanning ændrede for altid, hvordan vi køber og sælger produkter," siger Renaud de Barbuat, President & CEO for GS1. "Halvtreds år senere opfordrer 22 brancheledere til overgangen til QR-koder baseret på GS1-standarder. Denne fælles indsats markerer starten på en transformation af, hvad og hvordan vi handler, spiser og lever på. Vi tror, dette indleder en stregkoderevolution, der vil øge transparensen og sporbarheden for produkter og transformere forbrugeroplevelsen. Vi åbner op for fremtidens detailhandel."
En forbedret forbrugeroplevelse
I modsætning til traditionelle stregkoder giver QR-koder fra GS1 forbrugerne adgang til produktinformation, der gør det nemmere at træffe informerede valg, når de handler.
Klimapåvirkning
Med stigende efterspørgsel efter information om miljøpåvirkninger kan QR-koder fra GS1 give oplysninger om et produkts oprindelse, dets komponenter, CO2-aftryk, genbrugsvejledning, reparationsmuligheder og emballageinformation.
Fødevaresikkerhed
Udover sundhed og ernæring kan QR-koder fra GS1 effektivt præsentere lovpligtige oplysninger, detaljeret allergirådgivning og 'Bedst før'-datoer. Dette gør det muligt at undgå udløbne eller tilbagekaldte fødevarer ved kassen og reducerer madspild ved automatisk at nedsætte prisen på varer, der nærmer sig udløbsdatoen.
Forbedret forbrugeroplevelse
QR-koder fra GS1 kan forbedre forbrugeroplevelsen ved at linke til yderligere information på nettet, videoguides, opskrifter og anden relevant information, uafhængigt af produktets størrelse.
Inden 2027 skal QR-koder fra GS1 være adopteret Initiativet 'Sunrise 2027' har til formål at fremme globale standarder for effektivitet, sikkerhed og bæredygtighed i detail- og forbrugerindustrien.
De 22 virksomheder, der arbejder på at udfase den velkendte stregkode, inkluderer førende mærkeejere, producenter og markedspladser med en samlet markedsværdi på over 1,3 billioner USD.
En af de virksomheder, der støtter overgangen, er den tyske supermarkedskæde Lidl, som har over 150 supermarkeder i Danmark.
Målet er klart:
Inden udgangen af 2027 skal QR-koder med GS1-standarder være bredt adopteret. Dette kræver en koordineret indsats mellem producenter og detailhandlere.
Producenter opfordres til at begynde implementeringen af QR-koder med GS1-standarder på produktemballage, mens detailhandlere skal sikre, at deres POS-scannere kan læse de nye stregkoder.
Transformationen er allerede i gang og testes i øjeblikket i 48 lande verden over.
Her er de 22 virksomheder, der har underskrevet den globale erklæring:
7-Eleven (CP ALL Thailand)
Alibaba.com (Taobao & Tmall Group)
AS Watson
Barilla Group
Carrefour
Dr. Oetker
IGA
JD.com Group
Lidl International
L’Oréal
Master Kong (Tingyi Holding Corp.)
Mengniu Group
Metro
Migros Ticaret A.S.
Mondelēz International
Nestlé
The Procter & Gamble Company
Savencia Fromage & Dairy
The J.M. Smucker Co.
Tsingtao Beer Ltd.
WH Group (Henan Shuanghui Development Co.)
Yili Group