Stonehenges formål endelig afsløret med fantastisk 3D-model

28/07/2024 23:20

|

Nicolai Busekist

Ingeniører skabte en 3D-skalamodel af den gamle relikvie for bedre at forstå dens brug - og fandt frem til fantastiske resultater ved at gøre dette.

Mest læste i dag

Bygget af gamle briter for tusinder af år siden, har Stonehenges formål undgået forskere i århundreder. Var det en begravelsesplads? En måde at observere nattehimlen? Måske et sted til tilbedelse eller ofring.

Stenenes cirkelformation og deres justering med solopgang og solnedgang ved solhverv har forvirret videnskabsfolk længe. Mange forsøg har været gjort for bedre at forstå Stonehenge, herunder masser af feltarbejde, der afslører forskellige relikvier og genstande.

Et nyere forsøg så forskere genskabe den berømte megalit med en 3D-printer for at besvare det brændende spørgsmål - og de fandt noget overraskende. Et hold fra University of Salford skabte modellen for at udforske Stonehenge's strukturers effekt på lyde - samtaler, ritualer og musik.

På grund af stenenes placering ville tale og musik ikke projicere udenfor strukturen, og folk udenfor ville ikke høre hvad der skete indenfor, skriver Express. For at genskabe denne funktion brugte akustisk ingeniør Trevor Cox og hans hold laserscanninger af stedet til at printe en 3D-model af monumentet i omkring en tolvtedel af den virkelige størrelse.

Replikaen - kaldet Stonehenge Lego af Cox - blev samlet med antagelsen om, at den oprindelige struktur bestod af 30 Larsen-sten. I dag består Stonehenge af 63 komplette sten, herunder 17 stående sarsen-sten i den ydre cirkel.

Baseret på et skønnet total på 157 sten rejst på stedet for omkring 5.000 år siden, printede forskerne 27 sten i forskellige former og størrelser. De brugte derefter silikoneforme af disse sten og blandede gips og andre materialer for at genskabe de resterende 130 genstande.

Hver sten blev skabt for at minimere lydabsorption, ligesom stenene fundet ved Stonehenge. Teamet, der arbejdede på dette tilbage i 2020, placerede højttalere og mikrofoner på forskellige punkter omkring konstruktionen og sendte lyde fra lave til høje frekvenser.

På trods af de mange huller i Stonehenge, blev lydene sendt ind i skalamodellen indenfor et kort stykke tid. Efterklangstiden, målt som tiden det tager for lyd at falde med 60 decibel, var i gennemsnit omkring 0,6 sekunder inde i modellen for mellemfrekvente lyde.

Effekten ville have forbedret evnen til at høre stemmer og øget lyden af instrumenter som trommer. Lydene ekkoede ikke inde i replikaen, og de indre grupper af simulerede sten skjulte og spredte lyde, der blev reflekteret fra den ydre sarsen-cirkel.

Det viste, at Stonehenge kunne have været brugt som en akustisk kammer, til at forstærke lyde og musik i en dramatisk setting - måske til begravelser eller ritualer.