Er maden gået på dato? Her er hvordan du kan vurdere, om den stadig er sikker at spise

19/08/2024 17:27

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er 2 forskellige datomærkninger, og det er meget vigtigt at kende forskellen!

Mest læste i dag

Datomærkningen på dine madvarer angiver, hvor længe maden kan holde sig. Men hvilke typer datomærkninger findes der, og hvordan skal de forstås?

I Danmark skal fødevarer mærkes med enten "sidste anvendelsesdato" eller "bedst før". Det er vigtigt at kende forskellen!

Heldigvis har Fødevarestyrelsen lavet en guide til datomærkninger, som kan hjælpe dig med at forstå dem bedre.

Forskellen på "bedst før" og "sidste anvendelsesdato"

Den mest kendte mærkning er "bedst før", som bruges på fødevarer, der forringes i kvalitet over tid. Det betyder, at maden muligvis ikke smager lige så godt efter denne dato, men hvis den ser, lugter og smager som den skal, er det generelt sikkert at spise eller drikke det efter datoen.

"Sidste anvendelsesdato" er mere kritisk. Denne mærkning bruges på fødevarer, som kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis de spises efter den angivne dato.

Opbevaring efter åbning

Datoen på emballagen gælder kun, hvis fødevaren er uåbnet og opbevaret korrekt. Efter åbning kan holdbarheden ændre sig. Hvis producenten har angivet specifikke opbevaringsanvisninger efter åbning, skal du følge dem. For eksempel, hvis et produkt skal opbevares i køleskab ved 5 grader i højst 3 dage efter åbning, skal du sørge for at overholde dette.

For fødevarer med "sidste anvendelsesdato" skal du også være opmærksom på, om den generelle holdbarhedsdato overskrides af de specifikke opbevaringsanvisninger. Hvis det er tilfældet, skal fødevaren kasseres ved datoens udløb.

Sanserne som hjælpemiddel

Når emballagen er åbnet, kan du bruge dine sanser til at vurdere fødevarens kvalitet:

Se: Tjek for mug, råd eller misfarvning. Selv små mugpletter kan betyde, at skimmelsvamp er spredt. Rådne områder kan som regel skæres væk, men vær opmærksom på, at fødevaren kan være uspiselig, hvis der er skimmelsvamp.

Lugt: En ubehagelig lugt, som for eksempel fra gammel mælk, er en klar indikator på, at fødevaren er uspiselig. Lugtesansen kan ofte afsløre, om fødevaren er blevet dårlig.

Smag: Hvis fødevaren ser og lugter normal, kan du tage en lille smagsprøve. Hvis smagen er mærkelig eller dårlig, skal du smide fødevaren ud. Det er ikke skadende at smage på fødevaren for at kontrollere dens kvalitet.

Husk, at det er vigtigt at være opmærksom på både datomærkningen og fødevarens tilstand for at sikre, at du spiser sikkert.