Dette er grunden til, at flyets afskærmninger for vinduerne skal være åbne under landing

01/06/2024 17:54

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Afskærmningen for vinduerne i flyet skal være åbne af sikkerhedsmæssige årsager, når piloten er ved at lande.

Mest læste i dag

Under instruktionerne fra kabinepersonalet før og under flyvningen er det almindeligt at få vejledning om, hvordan flyvinduernes afskærmninger skal være. Om de skal være åbne eller lukkede, har med sikkerhed at gøre. Det er derfor ikke blot for at være på tværs, at du bliver bedt om at åbne dem.

Med små forskelle i proceduren er én ting sikker. Kabinepersonalet skal kunne se strategiske dele af flyet ved landing og start i tilfælde af en nødsituation. Det er derfor, at du altid vil blive bedt om ikke at have disse afskærmninger for vinduerne, når flyet er ved at lande eller lette.

Hvis der er brand nær en af flyets udgange, kan denne ikke åbnes, og alle om bord skal henvises til en anden dør. Hvis der foretages en landing på vand, skal man sikre, at vandet ikke er over dørtærskelens niveau.

Er det bedst, at de altid er åbne

Med dette hensyn til synlighed kan det virke som om, at afskærmningen altid bør være åbne, men det er ikke altid tilfældet. Valget varierer hos forskellige flyselskaber og flymodeller.

Det er stadig almindeligt, at flyselskaber anbefaler, at de ikke tages ned, da det gør det lettere at se uden for flyet. Desuden vil det også betyde, at eventuelle redningsfolk får bedre udsyn ind i flyet i en nødsituation.

At holde dem lukkede hjælper omvendt med at kontrollere flyets klima. Afskærmninger for vinduerne kan reducere flyets indre temperatur med cirka 1,5 til 2 grader i varmere områder, da det mindsker solens indvirkning og forbedrer airconditionens effektivitet.

Men nu ved du, at det ikke er uden grund, at du bliver bedt om at fjerne afskærmningen for vinduet, når flyet lander eller letter.