Kødædende, morderiske og gigantiske lampretter er kommet frem i lyset efter 160 millioner år

27/07/2024 11:29

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Et forskerhold i Kina opdagede to arter af lampretter fra Jurassic-perioden, som er godt bevarede på trods af den forgangne tid.

Mest læste i dag

Lampretter er en type fisk tilhørende klassen agnater, som er en af tre grupper af hvirveldyr. Ud over at være gamle indbyggere på planeten, da de har været her i omkring 360 millioner år, er de blandt de mest eksotisk udseende dyr. Ved første øjekast ligner de ål med store tænder.

Disse utrolige dyr har en enorm historie at fortælle, da de som 'levende fossiler' afslører vigtige oplysninger om livet, der beboede denne verden for millioner af år siden.

Et nyt skridt til at udvide vores viden om lampretter er blevet taget. Denne gang kommer det fra forskere ved Institut for Vertebratpaleontologi og Paleoantropologi (IVPP) ved det Kinesiske Videnskabsakademi og deres samarbejdspartnere. De har nemlig fundet fossiler af to hidtil usete arter af lampretter fra Jurassic-perioden.

Fundet blev gjort i fossilstedet Yanliao Biota i det nordøstlige Kina, hvor de blev fundet i klipper fra mellem 158 og 163 millioner år siden. Arterne har allerede fået deres videnskabelige navne. Den første er Yanliaomyzon occisor (som betyder "morder" på latin), mens den anden er Yanliaomyzon ingensdentes.

Yanliaomyzon occisor er særligt interessant, da denne fossile lampret med sine 64 centimeter i længden er den største, der nogensinde er fundet. Yanliaomyzon ingensdentes var næsten halvt så stor, da den målte 30 centimeter.

Forskerne blev forbløffede over, hvor fantastisk bevarede tænderne fra de fundne lampretter er. Dette gjorde det muligt for dem at foretage en meget mere detaljeret og præcis analyse af deres fødeapparat, livscyklus og historiske biogeografi.

Ifølge en udtalelse fra WU Feixiang, hovedforfatter af undersøgelsen, er disse lampretter fra Jurassic de nærmeste fossile slægtninge til nutidens lampretter. Derudover afmystificerer arbejdet en tro om disse dyrs forfædre:

"Modsat den konventionelle tro på, at forfædrene til de moderne lampretter levede af blod, har vores undersøgelse vist, at disse to lampretter fra Jurassic måtte have været kødædere, hvilket forudser den kødædende vane hos den nærmeste fælles forfader til de moderne lampretter," tilføjer Wu.

Artiklen om undersøgelsen blev offentliggjort i Nature Communications.