Hvor og hvornår må hunde gå uden snor? Dette siger hundelovens retningslinjer

18/08/2023 19:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er flere ting, man skal være opmærksom på.

Mest læste i dag

Fido kan være så velopdragen og lydig som muligt, men det betyder ikke, at den har tilladelse til at strejfe frit omkring overalt.

Ifølge Hundeloven skal menneskets bedste ven for eksempel være i snor eller følges af en person med fuld kontrol over hunden, når man bevæger sig i byer, på veje, stier, pladser og lignende områder.

Faktisk kan der også være specifikke forskrifter fra kommune til kommune angående, hvorvidt en hund kan løbe løs uden snor.

Her opstår en debat om, hvad "fuld kontrol" betyder i en juridisk kontekst.

Loven fastslår

I Hundelovens §3, stk. 1 står der:

I byområder og områder med tæt bebyggelse er det forbudt at lade hunde bevæge sig på veje, stier, pladser eller lignende steder, der er åbne for offentligheden, uden at de enten er i snor eller følges af en person, som har fuld kontrol over dem. En hund anses ikke for at være under kontrol, bare fordi den er under opsyn fra dens ejerens bolig eller forretningssted. Hvis hunden føres i snor, skal denne være tilstrækkelig kort til at holde hunden tæt på ledsageren.

Når man gennemgår de yderligere punkter i loven, er der faktisk ingen specifik definition af "fuld kontrol," selvom det klart fremgår fra den ovenstående tekst, at det ikke er tilstrækkeligt at holde øje med Fido fra en indendørs position.

Derfor er vores bedste antagelse, at vi skal se på tidligere retssager for at fastslå, hvornår en hund anses for at være under fuld kontrol. Vi konkluderer herfra, at fuld kontrol indebærer, at hundeføreren kan stoppe hunden, hvis den for eksempel angriber dyr eller mennesker. Desuden ved vi også fra tidligere retssager, at det altid er hundeførerens ansvar at forhindre, at hunden forårsager skade eller generer dens omgivelser, uanset om den er løs eller i snor.

Hvis hundens adfærd for eksempel gør andre personer utrygge eller bange, bør den altid holdes i snor, uanset om hunde normalt har lov til at løbe frit i området.

Hundeparker og stranden

Der er mere end 200 etablerede hundeparker rundt om i hele landet, hvor det er tilladt at lade hunden løbe frit omkring. En oversigt over hundeparkerne kan findes på Naturstyrelsens officielle hjemmeside.

Når man går en tur med hunden på stranden, er reglerne faktisk afhængige af årstiden.

Fra oktober til og med marts er det tilladt at lade Fido løbe frit rundt på stranden. Fra april til og med september er det dog påkrævet, at hunden er i snor.

I virkeligheden findes der også en del strande i hele landet, hvor det er absolut forbudt at medbringe en hund. Derfor er det vigtigt altid at tjekke de lokale skilte, før man beslutter sig for at tage en tur ned til stranden sammen med sin firbenede ven.

Kilde: Legaldesk.dk