Nordkorea er ikke et land som de andre: Det er afskåret fra verden, og det er ikke let at besøge. Men er det muligt at sende en pakke dertil? Denne YouTuber tog udfordringen op, og resultatet af hans forsøg er overraskende.
Nordkorea er et diktatur, hvor Kim-familien har regeret suverænt siden 1948. Denne situation er resultatet af delingen af den koreanske halvø efter Anden Verdenskrig i 1945. På det tidspunkt var det nordlige område kontrolleret af USSR, og det sydlige område var beskyttet af USA. Efter nogle år under sovjetisk regime valgte USSR Kim Il-Sung, den nuværende leder Kim Jong-Uns bedstefar, at tage kontrol over landet.
I dag er det meget kompliceret at besøge Nordkorea. Landet er lukket, og at rejse dertil som turist kræver, at man overholder strenge regler. I praksis er der få, der forsøger at gøre det. At forlade landet som nordkoreaner er også næsten umuligt, og dem, der forsøger at flygte, risikerer dødsstraf. Ikke særlig tiltrækkende.
Er det muligt at sende en pakke til Nordkorea?
Den tyske YouTuber MegaLag forsøgte ikke at rejse til Nordkorea. I stedet ville han tjekke, om det var muligt at sende en pakke dertil. Han var også nysgerrig efter at vide, hvilken rute hans pakke ville tage for at nå frem!
For at gennemføre sit eksperiment besluttede han at sende en pakke til den tyske ambassade i Pyongyang, som er hovedstaden i Nordkorea. Indeni lagde han en AirTag. Han brugte DHL til at sende sin forsendelse og indleverede pakken på et kontor i Düsseldorf.
MegaLag fulgte derefter sin pakkes rejse takket være AirTag'en. Heldigvis har Apples enhed lang batterilevetid, for pakken lå på et DHL-lager i Frankfurt i en måned. YouTuberen besluttede derefter at kontakte virksomheden, som iværksatte en undersøgelse, men advarede ham om, at det kunne tage op til to måneder.
To andre pakker sendt til Nordkorea
Da han ikke ville vente to måneder, besluttede MegaLag at sende en anden pakke, som også var udstyret med en AirTag. Denne gang angav han adressen på en nordkoreansk regeringskommission, der beskæftiger sig med filmproblemer. Denne pakke tog nogle dage om at nå frem til et lager i Seoul i Sydkorea. DHL havde altså forvekslet de to lande, og pakken blev erklæret forsvundet.
I mellemtiden blev den første pakke lokaliseret i Beijing takket være AirTag'en. Den blev også erklæret forsvundet og derfor refunderet. Endelig prøvede MegaLag lykken med en tredje pakke, som også blev sendt til Sydkorea i stedet for Nordkorea. Officielt blev pakken returneret til Tyskland, men YouTuberen modtog den aldrig.
Imens fandt han ud af fra DHL, at Pyongyang afviste pakker fra udlandet på grund af COVID-19-pandemien. Denne information blev han først meddelt flere uger efter eksperimentets start. Tydeligvis er det en umulig mission at sende en pakke til Kim Jong-Uns land!
MegaLags eksperiment viser sig at være interessant af flere årsager. For det første bekræfter det Nordkoreas meget lukkede natur: At sende en pakke synes at være en tabt sag. Men det bekræfter også effektiviteten af AirTags. Faktisk var YouTuberen i stand til at lokalisere pakker, som DHL betragtede som forsvundne. Selvom han ikke nåede sit primære mål, lykkedes det ham at gøre eksperimentet spændende.