Der er guld i skramlen - bogstaveligt talt. Mens mange danskere med let hånd smider gamle telefoner og computere i elektronikskrald eller forærer dem væk for en slik, gnider visse skrothandlere sig i hænderne.
For i det, der for de fleste blot ligner døde apparater, gemmer sig noget, der kunne få selv en guldsmed til at spærre øjnene op.
Guldgruben, der ligger og roder i skufferne
Ifølge det franske medie Linternaute indeholder de fleste motherboards - altså hjertet i både computere og smartphones - nemlig 22 karat guld.
Det lyder som noget fra en konspirationsteori, men der er faktisk noget om snakken.
I takt med at teknologien buldrer frem, og nye gadgets vælter ind ad døren, ender deres forgængere ofte i en støvet kasse eller på lossepladsen. Men det burde de måske ikke.
"Man finder motherboards i de fleste elektroniske systemer, og 99 % af de legeringer, du ser i guld, er faktisk guld," fortæller en erfaren skrothandler, som har lært faget af en mand, der købte defekte enheder i kilovis.
Han fortæller, hvordan han selv samlede en bunke telefoner og brugte en uge på at pille deres indmad ud. Guldet udvandt han ved hjælp af syre, som er en proces, der bedst overlades til professionelle, da det både er teknisk og farligt.
Ikke gør-det-selv-projekt
Som privatperson skal man holde sig fra at eksperimentere med syre og kemi i baghaven, men man skal heller ikke være naiv og bare smide elektronikken ud.
For guldet gemmer sig ikke kun i telefoner og laptops, men også i mange andre elektriske apparater, fordi det er en suveræn leder.
I stedet anbefales det at sælge apparaterne til specialiserede forhandlere, der både kan udvinde værdierne og sikre en forsvarlig håndtering.
Det gavner både pengepungen og miljøet, for motherboards indeholder også skadelige stoffer som bly, cadmium og kviksølv – ikke ligefrem noget, man vil have til at sive ned i grundvandet.
Så næste gang du står med en aflagt mobil i hånden, så husk: Den kan være mere værd, end du lige går og tror.